З відповідною заявою виступив у вівторок директор прес-офісу Держдепартаменту США Джефф Ратке.

«Це рішення, на наш погляд, є тривожною подією, і воно, очевидно, матиме спрямування на подальше покарання та стримування політичної активності», – зазначив представник Держдепу.

Він висловив переконання, що цей випадок став черговим прикладом «зростаючих репресій з боку російської влади проти незалежних голосів».

«Ми також продовжуємо бути стривоженими посиленням обмежень для незалежних ЗМІ, громадянського суспільства, груп меншин та політичної опозиції», – наголосив Ратке.

Представник Держдепартаменту США підкреслив, що російський народ, як і люди в усьому світі, заслуговує на уряд, який підтримує відкритий ринок ідей, є прозорим і підзвітним у своїй діяльності та здатний забезпечувати права.

Як повідомляв «Вголос», 30 грудня, Замоскворецький суд Москви виніс вирок засновникові Фонду боротьби з корупцією Олексію Навальному і його брату Олегу у справі «Ів Роше». Обидва брати Навальні були визнані винними. Олега Навального засудили до реального терміну – 3 роки 6 місяців колонії, Олексія – до умовного (3 роки 6 місяців). Домашній арешт Олексію Навальному суддя зберіг. Також суд стягнув з братів Навальних 4,8 мільйона рублів.

Після цього рішення на Манежній площі російської столиці виникла акція протесту на підтримку братів, де був присутній і сам Олексій Навальний. Згодом його та кілька сотень протестуючих затримала поліція.

ІА "Вголос": НОВИНИ