Про це повідомляє «Голос Америки».

«Ми віримо, що в Україні є надзвичайна потреба в підтримці науковців  та новаторів. Тож після консультацій з деякими нашими друзями в українській діаспорі, також з друзями CRDF Global, з нашими партнерами в Україні ми вирішили, що це варто зробити. Ми вже маємо деякі початкові внески і зараз рекламуємо цей фонд, щоб привернути до нього більше уваги», – зазначила глава організації CRDF Global Кетлін Кемпбел.

Гранти для науковців здебільшого плануються на закупівлю обладнання для вчених та новаторів, матеріалів для проведення наукових досліджень, підтримку наукових подорожей закордон. У фонді вважають, що перші гранти можуть піти в Україну вже цього року.

«Наші наукові проекти – орієнтовно в межах 100 тисяч доларів кожен. І, чесно кажучи, часто цього недостатньо. Бо наука – дуже дорога, вона передбачає дослідження, обладнання. Утім, ці кошти принаймні допоможуть їм у пошуку партнерів», – зазначила Кетлін Кемпбел.

Створення фонду підтримали і американські  законодавці з групи сприяння Україні на чолі з членом Палати представників Марсі Каптур. Першими донорами фонду стали представники української діаспори у США.

Із компонентів яблука, чаю, щавлю та деяких інших природніх кислот українська група науковців «Руслан та Людмила» створила суміш, що перетворює ржу на захисну плівку для металу. Ця ідея сподобалась американцям. Щоб допомогти новаторам, компанія CRDF Clobal надала їм грант 12 тисяч доларів, стільки ж їм пообіцяло міністерство освіти України. Один із новаторів, доктор хімічних наук Андрій Бувайло розповів «Голосу Америки», що природна суміш, яку назвали КонрРаст, може зберігати метал від корозії до 7 років.

«Дія контрасту заснована на тому, що вона хімічно реагує із ржею на поверхні матеріалу і перетворюють її на захисну плівку, яка  вкриває поверхню і не дозволяє корозії надалі розвиватися. Це наприклад перевага над ортофосфатна кислотою, яка по-перше, дуже шкідлива, а по-друге, вона руйнує іржу, а не захищає поверхню», - сказав український винахідник із групи «Руслан та Людмила».   

Першого клієнта українські вчені знайшли в Індонезії, де через велику вологість метал швидко ржавіє. Андрій Бувайло розповідає, що вийти на міжнародним ринок їм допоміг грант американської компанії CRDF Global. Тепер компанія тримає курс на співпрацю з заводом Антонова та українським Міністерством оборони.

Від початку війни в Україні 12 тисяч науковців та викладачів в університетах – таких як Андрій – змушені були залишити свої домівки та роботу в Донецькій та Луганській областях. Загалом, за даними Міністерства освіти, з окупованих територій евакуювали 26 університетів і науково-дослідних інститутів. Уся їхня матеріальна база лишилася під контролем бойовиків. Щоб ці вчені могли продовжити працю – їм треба відновлювати базу з нуля.

ІА "Вголос": НОВИНИ