«Чи може бути збігом обставин те, що проросійські сили в Україні розпочали свій найбільший за кілька місяців наступ через день після того, як Володимир Путін поговорив по телефону з Дональдом Трампом?» - запитує автор статті у Washington Post.

«З певної точки зору, ми сумніваємося в цьому. Залпи з систем «Град» і важкої артилерії, які засипають позиції української армії з неділі, більше схожі на перевірку, чи піддасться новий президент США на тиск Москви», - пише Washington Post в редакційній статті.

Трамп і Путін не говорили про Україну під час телефонної розмови. Чиновники повідомили пресу, що американський президент назвав конфлікт в Донбасі «надто складною проблемою». Також Білий дім так і не випустив указ про скасування санкцій проти Росії, про який ходили плітки. Вірогідно, це сталося через те, що Трамп відчув опір в цьому питанні з боку британського прем'єр-міністра Терези Мей, а також лідерів республіканців у Конгресі.

В будь-якому разі, російські гармати, які зберігали відносний спокій впродовж тижнів, раптом прогриміли в неділю в Авдіївці. Обстріли невдовзі поширилися і в напрямку Маріуполя, який лишається ключовим підконтрольним Києву містом в регіоні на узбережжі Азовського моря.

Видання вказує і на те, що українські солдати і мирні мешканці почали отримувати SMS з погрозами. Це вже традиційна електронна складова способу Росії вести війну.

Тим часом, українська економіка почала подавати ознаки відновлення. В 2016 році було зафіксоване її зростання, в той час як Росія досі переживає рецесію. Невеликий прогрес був досягнутий у реформуванні економіки і інституцій. Нові бої на Сході України ставлять все це під загрозу. Вірогідно, що це одна з цілею Путіна.

Інша його мета - схилити Трампа піти на поступки, яких хоче Москва: не лише скасувати санкції, а й визнати російську сферу впливу, до якої б належала і Україна. Але що він пропонує натомість? Путін пропонує «співпрацю» у війні проти «Ісламської держави» на Близькому Сході. Але така американсько-російська військова співпраця - це ще одна мета Путіна.

Якщо Трамп погодиться на це, Путін досягне своєї третьої мети - скоротити глобальний вплив США до рівня Росії. Саме про це лідери республіканців у Конгресі, такі як Джон Маккей, намагалися попередити Трампа. І саме на це вказує досвід спроб налагодити відносини з Путіним двох попередніх президентів США.

«Якщо Білий дім вирішить все це проігнорувати, Україна буде не єдиною, хто програє», - йдеться в статті.

-
 

ІА "Вголос": НОВИНИ