Нанесена на шкіру плівка висихає і виглядає як шкіра молодої людини, кажуть автори дослідження, результати якого опублікували у журналі Nature Materials, повідомляє «ВВС Україна».

Наразі розглядається можливість комерційного запуску цього продукту.

Американські вчені кажуть, що таку "другу шкіру" можна буде використовувати для зміни дозувань певних видів ліків або ж для захисту справжньої шкіри від сонячних променів.

Група дослідників з Гарвардського медичного інституту і Массачусетського технологічного інституту протестували свій препарат на кількох добровольцях - їм наносили плівку під очі, на руки і ноги.

Плівка з полісилоксанового полімеру була вироблена у лабораторії з молекул силікону і кисню.

Хоча плівка синтетична, вона імітує біологічну шкіру і пропускає повітря.

Вчені стверджують, що ця плівка сприяє зволоженню шкіри, утримуючи в ній рідину, і водночас робить натуральний покрив більш еластичним.

З віком шкіра людини втрачає еластичність. Ділянки шкіри, на які наносилася плівка, виглядали більш рівними і менш зморшкуватими.

За словами вчених, плівка практично невидима, її можна носити весь день, і вона ніяк не реагує на піт або краплі дощу.

Однак вони підкреслюють, що для її комерційного виробництва необхідні додаткові дослідження. Полімер також мають схвалити відповідні органи контролю.

Доктор Тамара Гріффітс з Британської асоціації дерматологів каже, що мішки під очима виникають з віком через виступання жирових шарів.

Хоча це абсолютно природний процес, багатьом це не подобається. Тож люди часто намагаються позбутися цих вікових проявів, іноді навіть задопомогою пластичної хірургії.

За словами доктора Гріффітс, результати застосування плівки можна порівняти з результатами хірургічного втручання, але при цьому використання "шкіри" не несе ніяких ризиків.

Водночас вчена підкреслює, що, хоча ця нова терапія виглядає перспективно, необхідні її подальші дослідження.

Професор Роберт Лангер, який очолив американське дослідження, говорить, що з розробкою "другої шкіри", яка залишалась би невидимою, зручною і ефективною, пов'язаний цілий ряд складнощів.

"У цього матеріалу мають бути певні оптичні властивості, інакше він буде погано виглядати, і у нього повинні бути певні механічні властивості, інакше він буде неефективний", - пояснює він.

За словами професора Лангера, дослідники сподіваються у найближчому майбутньому приступити до тестування цієї "штучної шкіри" на пацієнтах з різними шкірними захворюваннями.

 

ІА "Вголос": НОВИНИ