Інструмент для створення татуювань, якому вже понад дві тисячі років, виявили в штаті Юта у США. Нова знахідка виявилася на тисячу років старішою від подібного артефакту, який був знайдений раніше.

Про це інформує видання Newsweek.

Палицю для татуювання розміром з кулькову ручку випадково помітив Ендрю Гіллріт-Браун з кафедри антропології Вашингтонського державного університету.

Він проводив інвентаризацію археологічних матеріалів, які лежали на полицях понад 40 років. Виявилось, що колекцію предметів розкопали в 1972 році на південному сході штату Юта. В ній були стародавні знаки, такі як волосся, кістки, вуглини і кукурудзяні качани.  Впорядковуючи матеріали колекції, науковець натрапив на торбинку з незвичним артефактом. У нього було дерев’яне руків’я з якимсь рослинним матеріалом навколо нього, а також два невеличкі шипа, прикріплені до гострого краю.

«Коли я помітив, що кінці були чорні, я був дуже здивований, тому що одразу ж подумав про татуювання», - розповів науковець.

Гіллріт-Браун і його колеги дослідили стародавнє знаряддя. Нещодавно вони оприлюднили свої висновки, в яких вказали, що знахідка виявилась інструментом для нанесення татуювань.

До цього часу найдревнішим таким інструментом була голка, знайдена на заході Північної Америки. Це був артефакт, знайдений на руїнах ацтеків у Нью-Мехіко. Інструмент використовували приблизно в 1100-1280 році нашої ери. Він був зроблений з чотирьох шипів кактуса, а руків’я було виготовлене з очерету. Новою знахідкою, на думку вчених, користувалися десь в проміжку між 500 роком до нашої ери і 500 роком нашої ери.

Додамо, що знайдено найдревніше послання в пляшці.

 

ІА "Вголос": НОВИНИ