Про це повідомляє newsru.com із посиланням на CNN.

Буксирний корабель ВМС США «Conestoga» вийшов із порту Сан-Франциско в Тихий океан через протоку Золоті Ворота 25 березня 1921 року – задовго до того, як через протоку було побудовано однойменний міст. Після цього він безслідно зник разом із 56 офіцерами і членами екіпажу, які перебували на борту.

Уперше уламки, які могли пролити світло на долю судна, було виявлено 2009 року приблизно за 30 км на захід від Сан-Франциско в акваторії національного морського заповідника «Фараллонові острови». Розслідування, розпочате в 2014 році, підтвердило, що уламки належать кораблю, який таємниче зник майже 100 років тому.

«Conestoga» прямувала в Американське Самоа через Перл-Харбор, проте до Гавайських островів так і не дісталася. Після зникнення судна було розгорнуто широкомасштабну пошуково-рятувальну операцію, яку припинили 30 червня 1921 року.

Останки корабля було знайдено під час гідрографічного дослідження – команда натрапила на уламки, про які не було жодних попередніх відомостей.

«Сподіваємося, ця знахідка допоможе сім'ям зниклих моряків змиритися з тим, що сталося», – сказав представник NOAA Менсон Браун.

Він додав, що NOAA і ВМС США мають намір зберегти уламки корабля і віддати борг команді, яка загинула на службі своїй країні.

Імовірно, корабель, який, можливо, вів на буксирі баржу, потрапив у шторм. На думку фахівців, які брали участь у розслідуванні, команда могла спробувати сховатися в захищеній бухті Південно-Східного острова, але марно.

ІА "Вголос": НОВИНИ