Учені констатують, що у світі значно зменшилася кількість дітей, яких народжує за своє життя середньостатистична жінка, відтак, половині цих країн загрожує «бебі-криза».

Про це пише BBC.

Зокрема, дослідження проаналізувало тенденції в усіх країнах світу з 1950 по 2017 рік. Воно псвідчить, що в 1950 році у кожної жінки за її життя народжувалися в середньому 4,7 дитини. У минулому році показник був удвічі нижче - 2,4.

Щоправда, коефіцієнт народжуваності в Нігерії становить 7,1 дитини. На острові Кіпр на кожну жінку припадає одне народження, у Великобританії - 1,7. Останній показник спостерігається у більшості країн Західної Європи.

Як зазначається, сумарний коефіцієнт народжуваності - це середнє число дітей, яких кожна жінка призводить на світ за все своє життя. Це не те ж саме, що рівень народжуваності - кількість новонароджених на тисячу осіб населення в окремо взятому році. Коли сумарний коефіцієнт народжуваності країни падає і залишається нижче рівня 2,1, то зрештою чисельність її населення почне знижуватися (поріг для бебі-кризи значно вищий в країнах з високою дитячою смертністю).

"У половини країн сумарний коефіцієнт народжуваності знаходиться нижче рівня простого відтворення населення. Якщо нічого не зміниться, чисельність населення в цих країнах буде скорочуватися", - наголосив керівник Інституту показників і оцінки здоров'я при Вашингтонському університеті Крістофер Маррей.

За його словами, низький сумарний коефіцієнт народжуваності здебільшого спостерігається в економічно розвинених країнах. У їхньому числі більшість держав Європи, США, Південна Корея та Австралія.

Зниження числа народжень на одну жінку пов'язано зі зниження рівня дитячої смертності, зростанням доступу до контрацепції та високим рівнем зайнятості серед жінок.

 

ІА "Вголос": НОВИНИ