Тайські вчені розробили спеціальне покриття для шкарпеток, яке позбавляє людей від запаху ніг, та інфекцій стоп.

Винахід вже випробували в Таїланді на пацієнтах лікарні Університету Махідол і на військових, повідомляє EurekAlert.

Розроблені Royal Thai Airforce, шкарпетки з покриттям ZnO-NP були випробувані в реальному житті дослідниками лікарні Сірірадж, Університет Махідол в Таїланді. Вони виявили, що антибактеріальна ефективність ZnO-NP, а також його безпека та сумісність із шкірою людини роблять її ідеальною сполукою для введення в текстиль, включаючи шкарпетки, для запобігання неприємного запаху ніг.

Це перевірили на 148 курсантах тайської військово-морської школи.

Дослідники говорять, що до роботи їх підштовхнули спостереження доктора Пуняві Онгсрі, який писав, що у військових інфекції ніг зустрічаються частіше, ніж у всіх інших.

«Попередні дослідження показали антибактеріальний ефект від наночастинок оксиду цинку, тому наша дослідницька група вирішила перевірити, як цей метод працює в реальних умовах», – пишуть науковці.

Дослідження продемонструвало, що у людей із шкарпетками з покриттям ZnO-NP було значно менше неприємного запаху ніг порівняно з вихідним рівнем (p = 0,009). Це порівнювали з групою шкарпеток без покриття, яка відчувала більш інтенсивний запах ніг з більшим негативним впливом на їх повсякденне життя (р = 0,04).

Раніше повідомлялося, що очищенню легень від шкідливих частинок брудного повітря та їх загальному оздоровленню можуть ефективно допомагати навіть прості дешеві продукти.

ІА "Вголос": НОВИНИ