Про це повідомляє голландське видання NOS з посиланням на колишнього керівника української групи у команді з розслідування катастрофи Василя Вовка, пише «Укрінформ». 

«За попередніми висновками слідства, у тілах та в елементах літака були знайдені осколки ракети «Бука», - пише видання, посилаючись на екс-представника.

Як зазначає видання, якщо слідство встановить, що ці частки дійсно є елементами ракети «Бука», це стане ще одним свідченням причетності Росії до катастрофи. З цією метою у рамках слідства було проведено порівняльний аналіз.

Відзначається, що офіційно представники спільної слідчої групи заявили, що наразі розглядаються різні версії, найбільш вірогідна з яких - що літак збитий ракетою, випущеною з «Бука», проте інші сценарії слідство поки не виключило.

У серпні прокуратура Нідерландів повідомила, що після реконструкції літака експерти встановили: не всі знайдені під час пошукових робіт фрагменти є частиною повітряного судна, а, вірогідно, це фрагменти системи протиповітряної оборони «Бук».

Рада з питань безпеки Нідерландів планує оприлюднити результати звіту щодо причин катастрофи Боїнга МН-17 13 жовтня. Кримінальне розслідування, яке має встановити винуватців катастрофи, триватиме до кінця року.

У серпні на місці падіння «Боїнга» знайшли фрагменти, які могли бути частиною ракетного комплексу «Бук». 

У березні агентство «Reuters» заявило, що четверо очевидців з контрольованої бойовиками території бачили запуск з землі ракети незадовго до падіння літака рейсу MH17 на Донбасі.

Раніше слідчі, які проводять розслідування катастрофи малайзійського «Боїнга» на Донбасі, заявили, що мають достатньо доказів, щоб встановити винних.

Підтвердження того, що малазійський «Боїнг777» був збитий «Буком», який був доставлений з Росії і знаходився під контролем російсько-терористичних військ є у доповіді Бориса Нємцова. 

Окрім того, виявилось, що Росія використовувала сфальшовані фото, щоб звинуватити Україну.

Літак «Боїнг-777» рейсу MH17 Амстердам – Куала-Лумпур авіакомпанії «Малайзійські авіалінії» був збитий над Донбасом 17 липня; загинули всі 298 людей, які були в ньому. Більшість жертв була громадянами Нідерландів, тому Україна передала розслідування цій державі.

Попередні дані розслідування засвідчили, що літак зазнав катастрофи внаслідок влучення ззовні великої кількості об’єктів із високою енергією. На повніші результати чекають пізніше цього року.

Сепаратисти спершу святкували успішне збиття літака, вважаючи, що то український військовий транспортник. Потім вони почали заперечувати свою причетність і стирати свої попередні повідомлення в соціальних мережах.

Україна і значна частина світової спільноти вважає, що літак збили з наданої Росією потужної системи протиповітряної оборони проросійські сепаратисти чи й російські військові; Росія без успіху намагається скласти вину на українську сторону.

ІА "Вголос": НОВИНИ