Про це в ефірі «Громадського» повідомила Марія Томак, координатор проекту «Медійна ініціатива за права людини». 

«Росія не вважає обов’язком повідомляти Україну про затримання її громадян, хоча це є порушенням норм. Саме тому про чіткі цифри потерпілих говорити складно. На жаль, реальність така, що українці десятками їдуть заробляти гроші в Росію і не повертаються», — сказала Томак.

Росія же повідомляє про більш ніж 2000 засуджених українських громадян. За її словами, причина масового виїзду на заробітки полягає в недооціненні людьми ризиків, у нестачі грошей та загальній кризі в Україні.

Згідно з повідомленням, зараз вже змінилися три види оголошень про «роботу».

«Оголошення розміщують в метро, розносять кур’єри, водії. Схема дій така: людина телефонує на гарячу лінію, зустрічається з «рекрутером». Людині дуже швидко купують квиток до Москви та дають смартфон. І потім відправляють», — розповіла правозахисниця, додавши, що по прибутті до Росії у людини або відбирають документи, або вона не має коштів на повернення в Україну.

«Дуже рідко коли вдається втекти. Коли людина намагається зателефонувати родичам та повідомити про небезпеку, наступного дня її затримують. Тобто це свідчить про прослуховування. Сотні наших громадян або в СІЗО або в колоніях. Їх засуджують до 7-8 років. Остання інформація була, що людину засудили до 15 років позбавлення волі», — наголосила експерт.

 

ІА "Вголос": НОВИНИ