Під час реконструкції пл. Коліївщини археологи з Науково-дослідного центру «Рятівна археологічна служба» виявили рештки середньовічного Високого муру. Він зберігся на висоту 1,2 метри.

Про це науковці повідомили на своїй сторінці у Facebook.

«Знахідка цілком прогнозована, адже мур на вулиці Братів Рогатинців, що межує з площею, є на давніх мапах. Його розкриття ж допомогло науковцям встановити точну локалізацію та з’ясувати стан збереження», - зазначив керівник досліджень Микола Шніцар.
[media=71585,71591,71599,71600]
«Високий мур - перша лінія оборони середньовічного Львова. Його особливістю була наявність оборонних веж, які з середини XV ст. були закріплені за ремісничими цехами, що мали підтримувати їх у стані бойової готовності та обороняти в час ворожих нападів», - зазначили археологи.
Як повідомляється, Високий мур та інші оборонні укріплення Львова почали розбирати наприкінці XVIII ст. З колишньої могутньої лінії оборони Львова до наших днів видимими частково збереглись вежа римарів на вул. Л. Українки, та вежа токарів на вул. Арсенальній. Залишки ж самого муру можна побачити позаду королівського арсеналу та на пр. Свободи.

У науково-дослідному центрі також підкреслили, що натрапляють на рештки Високого муру під час досліджень у Львові не вперше. Раніше науковці Рятівної археологічної служби мали нагоду вивчати фрагменти першої лінії оборони Львова на вул. Руській, вул. Лесі Українки, вул. Підвальній та на пл. Міцкевича.

Раніше Вголос повідомляв:

ІА "Вголос": НОВИНИ