29 березня на одній з центральних вулиць Львова виявили близько 1 кг разлитої ртуті.

Як повідомили в прес-центрі обласної ДержНС, розлиту ртуть виявили в п'ятницю вранці на відкритій території поблизу смітників на вул. Глібова.

До місця виклику негайно виїхало відділення радіаційно-хімічного та біологічного захисту загону технічної служби ГУ ДержНС України у Львівській області.

Рятувальники механічним способом зібрали близько 1 кг ртуті на площі 46 м.кв., окремими осередками, і обробили поверхню спеціальним розчином.

Зібрану ртуть в подальшому передали в управління з питань надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення Львівської міської ради для зберігання і подальшої утилізації.

Головне управління ДСНС у Львівській області звертає увагу, що згідно з чинним законодавством України, до надзвичайно небезпечних відходів належать також і відходи, що містять ртуть. Ці відходи ЗАБОРОНЕНО вивозити для захоронення на полігонах твердих побутових відходів, згідно із Державними санітарними нормами і правилами.

Надзвичайники радять що потрібно робити, якщо розбився термометр.

Найперше необхідно вивести з приміщення всіх людей, спочатку дітей, інвалідів, людей похилого віку.

Захистити органи дихання, хоча б вологою марлевою пов'язкою.

Одягнути гумові рукавички для захисту шкіри рук.

Обмежити доступ до місця розливу. Ртуть прилипає до поверхонь і може бути легко рознесена на підошвах до інших ділянок приміщення.

Ртуть треба збирати спринцівкою великі кульки і відразу скидати їх у скляну банку з розчином (2 г перманганату калію на 1 літр води). Вода потрібна для того, щоб ртуть не випаровувалася. Банку треба тримати далеко від нагрівальних приладів.

УВАГА! Пам'ятайте, що збір крапель ртуті і осколків треба здійснювати від периферії до центру приміщення.

Дрібні крапельки можна зібрати за допомогою шприца, гумової груші, двох листів паперу, лейкопластиру, скотчу, мокрої газети і теж скидайте в банку.

Потім треба вимити забруднені місця мильно-содовим розчином (400 грамів мила і 500 грамів кальцинованої соди на 10 літрів води).

Зачинити приміщення після обробки так, щоб не було сполучення з іншими приміщеннями, і провітрити його.

При розливі значної кількості ртуті, слід виконати всі застереження щодо безпеки, та негайно викликати фахівців Служби порятунку «101».

Чого робити не можна

Не можна викидати розбитий термометр у сміттєпровід. Два грами ртуті здатні забруднити шість тисяч кубометрів повітря.

Не можна підмітати ртуть віником: жорсткі прути тільки роздрібнюють отруйні кульки в дрібний ртутний пил.

Не можна збирати ртуть за допомогою пилососа: повітря полегшує випаровування рідкого металу. До того ж, пилосос після цього доведеться відразу ж викинути.

В жодному разі не можна створювати протяг до того, як ви зібрали ртуть, адже блискучі кульки розлетяться по всій кімнаті.

Не можна прати одяг і взуття, які контактували з ртуттю, в пральній машині. По можливості – цей одяг краще викинути.

Не можна спускати ртуть у каналізацію. Вона має властивість осідати в каналізаційних трубах. А витягти ртуть з каналізації – неймовірно складно.

Правоохоронці нагадують, що у Львові ртуть приймають в управлінні з питань надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення ЛМР за адресою вул. Стефаника, 4, каб. № 6 (вхід із вул. Чайковського).

Як раніше повідомлялося, у столиці затримали чотирьох чоловіків, які хотіли продати небезпечну хімічну речовину – «червону ртуть».

ІА "Вголос": НОВИНИ