Біля села Городківка Крижопільського району Вінницької області місцеві краєзнавці знайшли рідкісну антропоморфну ​​кам'яну стелу часів бронзового століття.
Про це в понеділок, 21 жовтня, повідомляє Укрінформ.
Завідувач сектором охорони культурної спадщини управління культури і мистецтв Вінницької обласної державної адміністрації Михайло Потупчик заявив журналістам, що це - досить рідкісна знахідка.

Повідомляється, що цю стелу з підніжжя одного з курганів викопали трактористи, затягли в лісосмугу і кинули. Знайшли її місцеві краєзнавці. Схожі стели ми знаходили і раніше.
Це досить рідкісна для наших днів знахідка, так як 90% курганів свого часу були розорані. І ті стели, які там знаходилися, були розбиті і в більшості своїй не дійшли до нас у первозданному вигляді. Скажімо, на території області мені відомо про чотири подібні знахідки, а городківська стела - п'ята.
За його словами, кам'яна стела, знайдена поблизу Городківки, відтворює обриси людського тіла. Збереглася її права частина, де добре видно риси обличчя. Орієнтовно, знайденій стелі - п'ять тисяч років. Типологічно її відносять до епохи бронзи, так точний вік встановити вже неможливо.
Знайдену стелу краєзнавці планують передати в музей, який саме - ще визначаються.
Як писав «Вголос», під час розкопок на острові Хортиця в Запорізькій області археологи виявили стародавнє святилище, яке, найімовірніше, є ровесником піраміди Хеопса.

ІА "Вголос": НОВИНИ