Європейський суд з прав людини зобов'язав Вірменію виплатити штраф у розмірі 1,6 млн євро громадянину Вірменії Юрію Варданяну. Цей штраф перевищує загальну суму компенсацій за вердиктами проти Вірменії протягом 2007-2018 років.

Про це повідомляє Jam News.

У 2007 році житель Єревана Юрій Варданян та його родина подали позов до Європейського суду з прав людини. Вони заявили, що їхній будинок і земельну ділянку вилучили на користь держави й вони отримали за це «мізерну компенсацію».

У 2000-і роки з центральної частини Єревана зносили старі будинки, щоб побудувати Північний проспект. Тоді жителів малого центру міста просили покинути житло за грошову компенсацію.

Родині Варданян виплатили суму компенсації меншу за ринкову вартість будинку. Вони отримали близько 111 тисяч доларів, замість належних 570 тисяч доларів.

Порушення прав Юрія Варданяна та його родини Європейський суд з прав людини визнав у 2016 році. Тоді голову касаційного суду Вірменії Армана Мкртумяна звинуватили в необ'єктивності та в порушенні права людини на справедливий суд.

У липні 2019 року Європейський суд ухвалив рішення про суму компенсації.

За словами представника країни в Європейському суді Егіше Кіракосяна, наразі чиновники обговорюють можливість виплатити штраф частинами. Однак, якщо Варданян не погодиться на такі умови, Вірменія зобов'язана виплатити всю суму одразу.

Як писав «Вголос», президент РФ заявив, що Росія “поважає права людини і права своїх громадян".

ІА "Вголос": НОВИНИ