[media=163368,163369] 

Про це інформує власкор «Вголосу».

Організаторами конференції стали: управління культури Волинської обласної Державної адміністрації, адміністрація Державного історико-культурного заповідника «Стародавній Володимир», відділ культури і туризму виконавчого комітету Володимир-Волинської міської ради.

Наукові доповіді, які лунали на конференції, стосувалися досліджень присвячених історії та культурі Володимирщини від найдавніших часів до сучасності. Археолог, кандидат історичних наук Григорій Охріменко розповів, що у Володимирі та на його околицях часто знаходять підвіски, які відносяться до чижовської культури. До прикладу, у Нововолинську нещодавно знайшли цілий скарб з 12 підвісок.

Науковий співробітник ДІКЗ «Стародавній Володимир» Світлана Федосєєва зробила цікаву доповідь про двох володимирських купців, які возили свій крам до німецького Брюгге. Тему з новітньої історії Володимира-Волинського, яка присвячена 100-річчю української школи ім. Т. Шевченка та вклад у її розвиток січових стрільців, розкрила науковий співробітник ДІКЗ «Стародавній Володимир» Орися Вознюк.

Завітав до княжого міста і гість з сусідньої Білорусії, краєзнавець, експерт у сфері охорони історико-культурної спадщини м. Кобрин Юрій Борисюк, котрий представив працю про долю княгині Ольги Романівни після смерті чоловіка та можливість її захоронення на княжій горі на Кобринщині.

Цікаву доповідь про біоенергетичне та інформаційне вивчення археологічних об’єктів презентував головний геолог ТзОВ «Візар» Ігор Кордунов. Він розповів, що земля має інформаційний фон і біоенергетика допомагає археологам зняти певну інформацію з об’єкта. Геолог стверджує, що інформацію найбільше зберігають керамічні вироби, а ще те, що люди ніколи не селилися у межах патогенних зон. За підсумками конференції виданий збірник у якому розміщено понад 30 наукових статей.

ІА "Вголос": НОВИНИ