Про це повідомляє власкор «Вголосу».

Перший заступник голови комітету Микола Паламарчук повідомив, що тимчасова слідча комісія є колегіальним тимчасовим органом Верховної Ради України, що утворюється за ініціативою органів парламенту або групи народних депутатів України у кількості не менше 30 осіб.

Підставами для утворення ТСК є здійснення парламентського контролю шляхом проведення розслідування з питань, що належать до повноважень парламенту і становлять суспільний інтерес. Комісія має право користуватися всіма засобами встановлення істини, а саме: допитувати свідків, вимагати і досліджувати (вивчати) документи, проводити експертизи, слідчі експерименти тощо. Така комісія має право викликати будь-яку особу для дачі пояснень, вимагати надання необхідної інформації та документів, що стосуються справи.

Водночас, тимчасова слідча комісія парламенту не може підміняти собою правоохоронні чи судові органи, не має права здійснювати оперативно- розшукові чи слідчі дії. За його словами, висновки і пропозиції тимчасових слідчих комісій не є вирішальними для слідства та суду. Висновки та пропозиції ТСК мають повідомний характер, і вони не є такими, що зумовлюють характер дій відповідних органів слідства чи суду, а лише привертають їх увагу до відповідних фактів та обставин, що стали предметом парламентського розслідування.

«Звернення Волинської обласної ради щодо необхідності створення ТСК для з’ясування всіх обставин полону бійців 51 ОМБ та розслідування подій, які відбулися на териконі (південна околиця міста Свердловська Луганської області, поблизу селища Хмельницький) з 15 по 25 липня 2014 року доведено до відома народних депутатів України – членів Комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності з метою прийняття ними відповідного рішення у порядку передбаченому Регламентом Верховної Ради України», – зазначив Микола Паламарчук.

ІА "Вголос": НОВИНИ