Десятки націоналістів влаштували марш напередодні у Вроцлаві, який припинила влада через розпалювання ненависті до українців.

Про це повідомляє Wyborcza.pl.

Метою маршу було «вшанування пам'яті чоловіків і жінок, молодих і старих поляків, яких не вбивала і не депортувала радянська влада в Сибір, а яких вбивали українці під час так званої »Кривавої неділі«».

Сказано, що акцію було зупинено через менш ніж годину після початку. Марш був організований колишнім священником Яцеком Мендляром і Романом Зелінським.

Зазначимо, «Кривавою неділею» в історіографії називають події 3-4 вересня 1039 року року, що відбулись в Бидгощі, на початку польської кампанії Вермахту, коли під час ліквідації німецьких диверсійних груп загинула значна кількість підданих Польської Республіки німецької національності. За даними німецьких істориків, у криваву неділю загинули 366 німців, ще 457 жертв було виявлено на околиці міста та 68 осіб пропали безвісти.

Ці події стали приводом для масових страт айнзатцгрупами та місцевою німецькою самообороною осіб польської національності у Бидгощі 3 серпня 1939 року, коли у місті загинули або пропали безвісти близько 900 осіб польської національності.

Як писав “Вголос”, поляки у своєму законі про «злочини» ОУН-УПА українські території назвали «Малопольщею».

ІА "Вголос": НОВИНИ