Прямі звинувачення прозвучали у Високому суді Лондона повідомляє «BBC Ukraine».

Адвокат сім'ї Литвиненків Бен Еммерсон сказав, що відповідальність російської держави у цьому вбивстві "переконливо доведена".

У Кремлі сказали, що не вважають слухання у Високому суді Лондона вартими довіри.

Пан Еммерсон стверджує, що Кремль хотів убити Литвиненка і надав для цього кошти.

Він додав, що наукова експертиза довела, що колишнього російського агента вбили Дмитро Ковтун та Андрій Луговий.

Адвокат підкреслив, що президент Путін дедалі більше перетворюється на "ізольованого дрібного деспота і психічно неврівноваженого властолюба".

За словами пана Еммерсона, російський президент і його оточення "напряму замішані в організованій злочинності" і "готові вбивати тих, хто стоїть на шляху".

"Якщо винна російська держава, то винен Володимир Путін. Не за якоюсь версією, коли він несе відповідальність за дії підлеглих, а тому що він особисто віддав наказ про ліквідацію ворога, який викривав його і його бандитів", - сказав пан Еммерсон.

Вдова вбитого, Марина Литвиненко, заявила, що, на її думку, "вбивці і їхні господарі викриті". За її словами, її чоловік пообіцяв виявляти корупцію в ФСБ і вищих ешелонах влади.

"Його дії вважалися зрадою, і він заплатив за це страшну ціну", - заявила пані Литвиненко.

"Будь-який розумний чоловік, ознайомившись з представленими на дізнанні доказами, зрозуміє, що мій чоловік був убитий агентами російської держави в першому випадку ядерного тероризму на вулицях Лондона", - додала вона.

"Це не могло відбутися без відома і згоди Путіна", - заявила вдова.

Водночас прес-секретар російського президента Дмитро Пєсков заявив ВВС, що Кремль не вважає слухання у Високому суді Лондона про вбивство Олександра Литвиненка вартим довіри.

Адвокат Річард Горуелл, який представляє на слуханнях інтереси Скотленд-Ярду, звинуватив російську владу в причетності до отруєння пана Литвиненка і назвав виконавцями цього злочину Андрія Лугового і Дмитра Ковтуна.

"Якщо ви пам'ятаєте, коли Литвиненко помер, подібні звинувачення звучали ще до початку будь-якого розслідування - і від офіційних осіб Великобританії, і від тих, хто згодом займався розслідуванням. Так що ми це вже чули. Подібні заяви робляться без будь-якого зв'язку з розслідуванням. Схоже, вони просто додали щось, щоб їхні слова звучали переконливіше", - прокоментував пан Пєсков слова Горуелла.

Він також додав, що справа Литвиненка - це внутрішня справа Великобританії і вона не стоїть на порядку денному в Росії.

У російському МЗС також вважають, що справа про вбивство Литвиненка є політизованою.

"У серпні 2014 Слідчий комітет був змушений відмовитися від участі в "публічному розслідуванні". Пов'язано це виключно з тим, що воно, всупереч своїй назві, не є прозорим ні для російської сторони, ні для громадськості. Відповідно, були серйозні побоювання в зв'язку з його можливою політизацією", - пише на веб-сайті МЗС Росії директор департаменту інформації Олександр Бікантов.

Суддя Роберт Оуен, який головує на слуханнях, повинен скласти для міністра внутрішніх справ Великобританії звіт, який планують опублікувати до кінця року.

Як уже заявляв суддя Оуен, з публічної версії звіту виключать будь-які посилання на секретні дані, надані слідству британськими спецслужбами.

ІА "Вголос": НОВИНИ