Вчені з Центру досліджень динаміки біологічних систем Riken в Японії за допомогою нової методики змогли підтримувати тканини мертвого мозку миші живими і такими, що функціонують, протягом майже місяця. Результати опубліковані в журналі J-Stage, передає Naked Science.

Під час експерименту вчені використовували спеціальний мікрофлюїдний пристрій, який допоміг зволожувати і запобігти висиханню тканин, експлантованих з мозку миші, але при цьому підтримувати зволоження на оптимальному рівні.

Також вчені довели, що тканині не потрібно залишатися постійно зануреній в рідину – вона могла отримувати живильні речовини з вологого середовища.

Як показали результати дослідження, тканини можуть залишатися живими протягом більш ніж 25 днів. На 25-й день вони зберегли приблизно 97 відсотків первісної активності, відзначили вчені. При цьому контрольний зразок втратив активність через 10 днів.

«Цей метод можна використовувати не тільки для експлантації тканин тварин. Крім того, це поліпшить дослідження в області органогенезу», – розповів Ота.

Тепер команда вчених з Riken націлена на довгострокові експерименти, в яких спостерігатимуть за утворенням кровоносних судин і рухом клітин під час розвитку органоїдів.

ІА "Вголос": НОВИНИ