У Єгипті в стерильних умовах  відкрили саркофаги єгипетського чиновника Сеннеджема і його дружини Юнеферті, які жили під час правління Сеті I та Рамсессеса II 19-ї династії понад 3400 років тому.

Про це пише The Sun.

Гробницю знайшов археолог Гастон Масперо ще у 1886 році і задокументував. У гробниці виявили понад 20 інших родичів та домашні меблі: ліжко та табурет.

Саркофаги не відкривали через побоювання пошкодити мумії та «прокляття фараонів», що набуло поширення після того, як була розкрита гробниця Тутанхамона і деякі померли за загадкових обставин.

На думку тих, хто вірить в цю легенду, вчені, що розкривають гробниці і саркофаги, нічим не відрізняються від розкрадачів могил і повинні понести покарання. Пізніше вчені припустили, що причиною як мінімум декількох смертей археологів, які брали участь у розкопках гробниці Тутанхамона, став грибок, що спричинив тяжкі легеневі захворювання.

Саркофаг Сеннеджема та його дружини щойно перенесли до Національного музею цивілізації Єгипту, де їх розпаковували у фумігаційному наметі, готовому до реставрації.

Саркофаги та мумії в хорошому стані і раніше демонструвалися в Єгипетському музеї на площі Тахрір в Єгипті. У грудні їх відкриють для відвідувачів музею.

Подружжя Сеннеджема і Юнеферті були поховані поруч з гробницею їхнього сина у некрополі Дейр Ель-Медіна. Сеннеджем був високопоставленим чиновником, який жив за часів Рамсеса ІІ та Мережі І. Він наглядав за будівництвом гробниць і мав десятеро дітей. Проте наприкінці життя Сеннеджем збіднів і був похований у дерев'яному саркофазі за найдешевшим обрядом.

ІА "Вголос": НОВИНИ