У деяких частинах Швеції, Фінляндії, Норвегії і Росії зафіксовано підвищений рівень радіації. Про це у неділю, 28 червня, повідомляє LB.ua, посилаючись на AFP з посиланням на Організацію Договору про всеосяжну заборону ядерних випробувань (CTBTO).

На карті, поширеній цією організацією, радіоактивна пляма охоплює південну третину Швеції, південну половину Фінляндії, Естонії, Латвії, а також північний захід Росії, у тому числі Санкт-Петербург. У CTBTO зазначили, що такий рівень радіації не є небезпечним для людини.

Виконавчий секретар CTBTO Лассіно Зебро зазначив, що з високою часткою ймовірності зареєстровані викиди радіації мають цивільне походження.

За даними Національного інституту здоров'я і навколишнього середовища Нідерландів, джерело викидів радіації знаходиться на заході Росії. У свою чергу російський концерн Росенергоатом спростував ймовірність НП на АЕС.

Як повідомляє Делфі, естонські станції виявили у повітрі ізотопи цезію (Cs-137 і Cs-134), кобальту (Co-60) і рутенію (Ru-103) у дуже малих кількостях. Вони не становлять небезпеки для здоров'я людини.

В Естонії впевнені, що збільшення рівня радіоактивності, безумовно, є антропогенним.

«З різних країн надійшла інформація про незначне збільшення фону радіоактивних ізотопів у північно-східній Європі. Хоча цей рівень не становить загрози для здоров'я людини, з точки зору міжнародної безпеки та всіх нас важливо визначити, що стоїть за цим зростанням», – заявив міністр закордонних справ Естонії Урмас Рейнсалу.

За даними фінського Центру ядерної та радіаційної безпеки, виявлена радіація утворилася не в результаті вибуху. Його директор Піа Вестербакка впевнений, що причин для занепокоєння немає.

На питання, чи може Росія бути джерелом, він відповів з обережністю.

«Розслідування досі триває. Так, вітер дув зі сходу. Але зараз ми чекаємо додаткової інформації, наприклад, про те, як оберталися повітряні потоки. Радіоактивні ізотопи також помітили у Швеції і Норвегії. На цьому етапі ми не можемо стверджувати, що радіація прийшла з Росії», – заявив Вестербакка.

Як повідомлялося, у квітні 2020 року під час найпотужнішого поширення пожежі в Чорнобилі рівень цезію у повітрі зашкалював – у 18 разів перевищував норму.

ІА "Вголос": НОВИНИ