Прем'єр-міністр Греції Кіріакос Міцотакіс і його високі гості – ізраїльський прем'єр Біньямін Нетаньяху та президент Кіпру Нікос Анастасіадіс – зібралися в Афінах в урочистій атмосфері. Зрештою, у них великі плани, повідомляє DW.

Починаючи з 2025 року ізраїльський газ з морського родовища «Левіафан» має через Кіпр і далі дном Середземного моря надходити до Греції. Відповідну угоду у четвер, 2 січня, підписали лідери трьох країн. Довжина підводного трубопроводу має сягнути 1900 кілометрів. Якщо цей проєкт вдасться реалізувати, він стане найдовшим газотранспортним об’єктом світу. Головним споживачем ізраїльського газу, як передбачається, стане Італія. Для цього трубу з Греції треба буде подовжити через Іонічне море.

Грецькі ЗМІ вже наперебій видають проєкту гучні аванси, говорячи про «історичну угоду» і пророкуючи Греції роль ключового енергетичного хабу південної Європи. Згідно з амбітними планами, крім Італії, у перспективі газ з трубопроводу Eastmed зможе отримувати і Болгарія, а також інші країни регіону. Тим часом активізувалися і переговори з південними сусідами.

Раніше повідомлялося, що газотранспортні системи Естонії та Фінляндії з’єднав газогін Balticconnector. Він має допомогти Естонії та Фінляндії інтегруватися в газовий ринок ЄС і зменшити залежність від Росії.

ІА "Вголос": НОВИНИ