В австрійському Граці проходить неформальна зустріч міністрів транспорту країн ЄС, де, зокрема, обговорюють скасування переведення годинників та узгодження позицій, в якому часі — «літньому» чи «зимовому» — залишатися.

Про це повідомляє власний кореспондент Укрінформу в Австрії.

«Ми хочемо знайти компроміс. Власне, більшість має застереження щодо зміни системи 2019 року», — заявив перед початком зустрічі міністр транспорту головуючої в Раді ЄС Австрії Норберт Хофер.

Європейська комісія в період з 4 липня по 16 серпня 2018 року провела публічні онлайн-консультації щодо переведення стрілок годинника двічі на рік, відповідно на «літній» і «зимовий» час. В опитуванні взяли участь понад 4,6 мільйона людей, що є одним із найвищих показників за весь час проведення подібних публічних досліджень.

Результати опитування виявилися доволі переконливими: 76 % опитаних засвідчили негативне ставлення до переходу на літній/зимовий час, і лише 19 % — позитивне. 84 % висловилися за скасування щорічного подвійного переведення стрілок годинника.

Головною причиною для відмови від переведення годинників більшість респондентів (43 %) назвали шкідливий вплив на здоров'я людини, ще 20 % вважають, що воно не призводить до заощадження енергії. Водночас 42 % тих, хто виступає за збереження існуючої практики переведення часу, пояснюють це додатковою зручністю для розваг і відпочинку ввечері за рахунок «відтермінування» сутінок.

Станом на сьогодні в країнах ЄС переведення годинників здійснюється двічі на рік, відповідно до сезонних коливань тривалості світлового дня. Це означає, що європейські годинники переводять на годину вперед в останню неділю березня, і, відповідно, на одну годину назад в останню неділю жовтня, що повертає годинники до «стандартного часу».

Єврокомісія, враховуючи результати опитування, підтримала ідею прийняття єдиного часу, без сезонних коливань. Під час доповіді щодо стану Європейського Союзу в Європарламенті вже цього року президент Єврокомісії Жан-Клод Юнкер однозначно зазначив: «Зміни годинників мають бути припинені».

Для того, щоб ухвалити рішення, урядам європейських країн запропонували провести додаткові консультації з власними громадянами і представниками ділових кіл, як і з науковцями та фахівцями у сфері охорони здоров'я. Таким чином, уже до квітня 2019 року європейські країни мають визначитися: хочуть вони безперервно жити у «літньому» чи у «зимовому» часі. Пропозиції до реформи часу мають бути розглянуті на рівні керівників держав ЄС та пройти обов'язкові слухання в Європарламенті.

ІА "Вголос": НОВИНИ