Його ініціатором є Кабінет Міністрів України. Останнім часом у ЗМІ акцентується увага на тому, що положення цього проекту забороняють проведення страйків у разі загрози національній безпеці, інформує прес-служба Конфедерації вільних профспілок України.

Уряд пропонує внести зміни до двох законів. Статтю 18 ЗУ «Про транспорт» пропонується викласти в такій редакції: «страйк на підприємствах транспорту застосовується відповідно до законодавства про порядок вирішення колективних трудових спорів (конфліктів)».  А частину першу статті 24 ЗУ «Про порядок вирішення колективних трудових спорів (конфліктів)» після слів «створює загрозу» доповнити словами «національній безпеці».

Як зазначено у пояснювальній записці, головною метою проекту  є приведення законодавчих актів у відповідність до вимог Конвенції та практики Європейського суду з прав людини для виконання рішення ЄСПЛ у справі «Веніамін Тимошенко та інші проти України» і забезпечення належної звітності перед Кабінетом міністрів. Також цим буде усунуто підстави для надходження до Європейського суду аналогічних заяв проти України.

Активіст незалежних авіаційних профспілок Веніамін Тимошенко прокоментував цю законодавчу ініціативу так: «Насправді Кабмін виконує своє завдання. Отримавши рішення ЄСПЛ по нашій справі, українська влада змушена вносити зміни до Закону України «Про транспорт», а саме – до статті 18, яка фактично забороняла проведення страйків на транспорті. Тепер всі транспортники України (і не тільки нашої країни) мають право на проведення страйків для захисту своїх трудових прав та інтересів. А це – найсильніший і дієвий інструмент діалогу з недобросовісними роботодавцями. Стаття 18 ЗУ  «Про транспорт» у новій редакції буде дуже лаконічною й відсилатиме до ЗУ «Про порядок вирішення колективних трудових спорів». А стаття 24 зазначеного закону буде містити норму про можливу заборону страйку, якщо існуватиме пряма загроза національній безпеці. Довести в суді таку загрозу – завдання не з простих. Тому роботодавцям дешевше і вигідніше сідати за стіл переговорів з профспілками, у першу чергу – незалежними».

Нагадаємо, 2 жовтня 2014 року сталася безпрецедентна подія: Європейський суд з прав людини (ЄСПЛ) зобов'язав український уряд виплатити 20 тис. євро колишнім співробітникам авіакомпанії «АероСвіт» Веніаміну Тимошенку, Андрію Бородіну, Ользі Івановій, Олегу Пушняку і Тарасу Товстому через судову заборону на проведення страйку. Завдяки рішенню ЄСПЛ  працівники українських авіакомпаній отримали змогу через такий механізм як страйк захищати свої трудові права й протистояти свавіллю роботодавців.

ІА "Вголос": НОВИНИ