Концепцію документа опублікувало «Громадське»

Водночас джерела Громадського, що надали документ, підкреслюють, що це не остаточна версія і до неї можуть бути внесені зміни та доповнення. Редакція розбиралася, що ж міститься в цьому документі, а також, що відомо про те, як відбувається його підготовка.

Зокрема, зазначається, що важливою складовою цього документу є надання Президенту України права застосовувати ЗСУ та інші військові формуванні у Донецькій і Луганській областях.

Також, згідно з текстом документа, на окремі території Донецької та Луганської областей, де органи держвлади України не здійснюють свої повноваження, поширюється правовий режим тимчасово окупованої території України. А для забезпечення керівництва заходами із забезпечення нацбезпеки у Донецькій та Луганській областях пропонується створити Оперативний штаб, який має підпорядковуватися Президенту, а з питань оборони - начальнику Генштабу - головнокомандувачу ЗСУ.

«З питань національної безпеки і оборони Оперативний штаб взаємодіє із СБУ, МВС України, центральними органами виконавчої влади України, що забезпечує формування та реалізує державну політику з питань тимчасово окупованих територій, іншими держорганами України відповідно до їх компетенції, органами місцевого самоврядування, об'єднаннями громадян та населенням. Оперативний штаб керує діяльністю військово-цивільних чи військових адміністрацій у разі їхнього утворення у Донецькій чи Луганській областях з питань нацбезпеки і оборони», - зазначається у документі.

В той же час на такій території забороняється діяльність, що підлягає держрегулюванню (ліцензування, отримання дозвільних документів, сертифікація та інша) господарська діяльність, ввезення та/або вивезення товарів військового призначення, організація залізничних, автомобільних, морських, річкових, поромних, повітряних сполучень.

Заборонено також користування державними ресурсами, зокрема природними, фінансовими і кредитними, заборонено здійснення грошових переказів.

Громадяни України мають право на вільний та безперешкодний в'їзд на тимчасово окуповану територію і виїзд з неї через контрольні пункти в'їзду-виїзду за умови надання документа, що посвідчує особу та підтверджує громадянство України.

Також повідомляється, що метою державної політики з відновлення держсуверенітету над тимчасово окупованою територією Донецької та Луганської областей є: звільнення окупованих територій та відновлення конституційного ладу на всій території України; захист прав, свобод і законних інтересів громадян України, які постраждали внаслідок російської агресії; зміцнення незалежності, держсуверенітету і єдності незалежної, суверенної, демократичної, правової, соціальної Української держави.

Нагадаємо, 13 червня секретар РНБО Олександр Турчинов заявив про необхідність завершити АТО. За його словами, настав час визначити новий формат, який дозволить ефективно захистити Україну від гібридних методів війни, які застосовує РФ.

Президент України Петро Порошенко коментуючи пропозицію Турчинова наголосив на важливості забезпечення українських військових усіма можливостями і засобами для протидії російській агресії.

Зокрема, Порошенко доручив розробити законопроект щодо реінтеграції Донбасу, який передбачає низку заходів з повернення окупованих територій України.

ІА "Вголос": НОВИНИ