Про це повідомляє прес-служба голови Луганської обласної державної адміністрації Геннадія Москаля.

Згідно з повідомленням, 18 жовтня підрозділи Збройних сил і міліції без єдиного пострілу звільнили від бойовиків останнє село Новоайдарського району, яке було захоплено терористами, – Кримське. Сьогодні, 19 жовтня у  селі було піднято український прапор.

«До звільнення Кримського тут господарювали козаки так званого «Всевеликого війська донського». Практично всі місцеві жителі раніше були проросійськи налаштовані, а з кількома патріотично налаштованими людьми козаки жорстоко розправилися», – йдеться у повідомленні.

За словами Москаля, депутата сільради, який висловлював проукраїнські погляди, розстріляли прямо на порозі будинку. Ще двох осіб замучили до того, що один із них зараз має психічні розлади.

«Встановили нарешті над сільрадою жовто-синій прапор. Секретар запевняє, що ніхто з місцевих його й не намагатиметься зірвати, після донськокозацької влади у людей потроху починає просвітлюватися свідомість», – повідомив Москаль.

За його словами, після господарювання козаків ситуація у селі близька до гуманітарної катастрофи.

«Пенсії та зарплати не виплачували з початку бойових дій, пацієнтам розташованого тут обласного протитуберкульозного диспансеру практично нема що їсти. І це при тому, що в інших селах, які ми передали до контрольованих Україною районів, уже почалося погашення заборгованості, люди, комунальні та обласні установи отримують на руки готівку, значні суми. Завтра, в понеділок, в обласній адміністрації відбудеться нарада по Новоайдарському району, і я дав доручення керівництву сільради та комунальних установ Кримського прибути на неї. За кілька днів через казначейство розблокуємо фінансування, і люди нарешті отримають свої гроші», – йдеться у повідомленні.

ІА "Вголос": НОВИНИ