«Одним із важливих рішень минулого року було затвердження Національної стратегії профілактики соціального сирітства, мета якої – допомога сім’ї у складних життєвих обставинах, раннє виявлення і попередження кризи в родині, збереження біологічної сім’ї для дитини», – наголосив Юрій Павленко. Таким чином, ця Стратегія передбачає зміну карального підходу держави по відношенню до сім’ї, зокрема і через позбавлення батьківських прав, на її всебічну підтримку і захист.

З цією метою, зазначив Юрій Павленко, минулого року додатково залучено 12 тисяч фахівців соціальної роботи, які повинні знати і вміти, як допомогти родинам у складних життєвих обставинах з урахуванням найвищих інтересів дитини. «Глава держави ставить перед фахівцями соціальної роботи завдання вчасно дійти до кожної родини, де є криза або небезпека посиротіння дитини», – наголосив він.

Згідно з Національною стратегією профілактики соціального сирітства сім’ї право на підтримку з боку держави мають сім’ї, діти з яких виховуються в інтернатних закладах – для підготовки цих родин до повернення дитини; сім’ї, в яких є особи з особливими потребами; сім’ї трудових мігрантів; сім’ї, де батьки ухиляються від виконання своїх обов’язків; сім’ї, в яких дитина або кілька дітей відібрані у батьків за рішенням суду (без та з позбавленням батьківських прав), які мають намір звернутися до суду з позовом про поновлення цих прав; сім’ї, в яких батьки порушують права дитини, зокрема через насильство; сім’ї, в яких триває процес розлучення батьків, вирішується спір між матір’ю та батьком щодо місця проживання дітей; сім’ї з дітьми та одинокі матері, які можуть залишити дитину в пологовому будинку або іншому закладі охорони здоров’я тощо.

«З 2013 року починається новий етап соціальної роботи з профілактики соціального сирітства», – наголосив Юрій Павленко.

Ще одним важливим завданням Уповноважений Глави держави зазначив прискорення реформування інтернатних закладів та створення на їх базі мережі соціальних закладів для сімей з дітьми.

ІА "Вголос": НОВИНИ