Про це повідомляє видання «DW».

Їх прийшло багато. Чоловіки та жінки різного віку та різних національностей зібралися в середу, 7 грудня, в обідній час на демонстрацію біля посольства Російської Федерації в Берліні під назвою "Припинити масові вбивства в Алеппо!" Поліції довелося перекрити вулицю, тому що замість очікуваних 50 демонстрантів протестну акцію відвідали більше 300 людей. Вони тримали плакати та сирійські прапори, голосно вигукуючи: "Путін - геть! Асад - геть!", "Мир для Алеппо", "Алеппо - ганьба Путіна".

Організатором демонстрації виступив Берлінський літературний фестиваль за участі відомих німецьких митців, серед них співак та поет Вольф Бірман, режисер Фолькер Шльондорф, письменниця та нобелівська лауреатка з літератури 2009 року Герта Мюллер.

Директор Берлінського літературного фестивалю Ульріх Шрайбер у розмові з DW зауважив: "Головною ідеєю нашого заклику було змусити людей прокинутися. Ми хотіли сказати їм: Громадяни Європи - обурюйтесь тим, що відбувається, протестуйте. І, здається, нам це вдалося. Це показує, що є сенс робити подальші акції".

За два дні під закликом поставили свої підписи більше 250 митців з усього світу. "Щоб здійснити свою імперську мрію президент Путін завдає Алеппо смертельні авіаудари. Цілі райони перетворюються на попіл, бомбардуванню навмисно піддаються лікарні та школи, блокуються найважливіші артерії міста", - йшлося в ньому. І далі: "Злочини проти людства залишаються злочинами проти людства, навіть якщо вони скоєні російською стороною".

Під час демонстрації панувала спокійна атмосфера. Навіть коли противники акції, що підтримують офіційну російську політику, наблизилися до мітингувальників, обійшлося без сутичок. Важливу роль у цьому відіграла поліція, що контролювала зібрання.

Крім Ульріха Шрайбера під час мітингу виступили з промовою публіцист Франк Гертеріх, французько-німецька письменниця Ізабель Азуле та політик від німецьких Зелених Марілуізе Бек. Остання нагадала демонстрантам, що Путін веде зараз одразу дві війни - й одна з них відбувається в Європі, на сході України. "Давайте не будемо мовчати", - звернулася Бек до учасників акції протесту: "Коли ми мовчимо, ми стаємо співучасниками злочинів".

ІА "Вголос": НОВИНИ