Ймовірно, для виготовлення обкладинок видань використовувалися фрагменти середньовічних рукописів, що містять тексти з римського права, повідомляють «Подробности» з посиланням на N+1.

Відзначається, що обкладинки книг були покриті зеленою фарбою, що заважало повноцінно прочитати текст. Тому вчені віднесли їх до лабораторії для рентгенофлуоресцентного аналізу. Ця технологія дозволяє дізнатися хімічний спектр матеріалу, завдяки аналізу випромінювання, яке виникає при високоенергетичному рентгенівському бомбардуванню. Дослідники сподівалися заглянути під шар фарби і визначити склад чорнил, якими був написаний текст, а також розташування слідів тексту на аркуші.

Разом з тим, вчені виявили, що зелена фарба на обкладинках книг містить миш'як – дуже токсична речовина, яка здатна викликати смертельне отруєння. На думку дослідників, зелений пігмент, який містить миш'як, може бути паризькою зеленню – змішаним ацетат-арсенітом міді. Він широко використовувався в Європі аж до ХІХ століття, в тому числі і художниками-імпресіоністами до тих пір, поки не були встановлені його токсичні властивості. Обкладинки книг, вважають вчені, могли бути пофарбовані в зелений для захисту від комах і шкідників.

Зараз книги зберігаються в окремих картонних коробках у вентильованій шафі.

 

«Вголос»

ІА "Вголос": НОВИНИ