Про це пише Українська правда із посиланням на білоруські ЗМІ.

За інформацією TUT.BY, після обшуку у виданні затримали і заарештували на три доби їх головного редактора Марину Золотову та редакторів Анну Калтигіну і Галину Уласик.

Крім того, до Слідчого комітету забрали редакторів Уляну Бобоєд, Дмитра Бобрика, журналістку Анну Ермаченок. Їхні телефони заблоковані.

Також, за даними TUT.BY, є інформація про зникнення екс-редактора TUT.BY Євгенії Березюк, яка з ранку вівторка не виходить на зв'язок, СК не підтверджує її затримання, хоча, за деякими даними, її особистою справою цікавилися під час обшуку.

В СК виданню заявили, що порушено кримінальну справу про «несанкціонований доступ до комп'ютерної інформації, що спричинило істотну шкоду».

У Слідкомі пояснили, що приводом для порушення кримінальної справи послужило «повідомлення державного інформагентства «БелТА» про збої під час здійснення доступів до платної підписки послуг, які надавалися названим підприємством одному з його замовників».

Як повідомляють в БелаПАН, у них теж проходив обшук, після чого до Слідчого комітету на допит повезли чергового редактора агентства Андрія Середу.

В СК виданню повідомили, що за підозрою в скоєнні злочину затримали міжнародного оглядача БелаПАН Тетяну Коровенкову, а також вищезазначених Золотову та Калтигіну.

«У результаті вчиненого злочину РУП «БелТА» заподіяно істотну шкоду, що виразилася в неправомірному заволодінні і використанні захищеної від стороннього доступу інформації, а також підриві ділової репутації підприємства. До зазначеної протиправної діяльності причетні посадові особи видавничого дому «Білоруська наука», ЗАТ «БелаПАН», ТОВ «ТутБай Медіа». Сьогодні за підозрою у скоєнні злочину затримано Марину Золотову, Анну Калтигіну, Тетяну Коровенкову», - повідомив Слідчий комітет.

За даними правозахисників, всього заарештували сімох журналістів TUT.BY і БелаПАН.

ІА "Вголос": НОВИНИ