Про це передає білоруський опозиційний телеканал “Белсат”.

Як випливає з рішення Ріпкинського районного суду Чернігівської області від 4 січня 2018 року, завдяки добровільному зізнанню, українець звільнений від кримінальної відповідальності у справі про державну зраду.

У документі наголошується, що українець протягом 2006-2017 року постійно проживав разом з дружиною в Хойнікському районі Гомельської області (Республіка Білорусь). Але в червні 2017 білоруська влада позбавила його дозволу на проживання, і він вимушено повернувся до батьків у селище Ріпки Чернігівської області, продовжуючи періодично відвідувати дружину в Білорусі й там же заправляти автомобіль.

У липні 2017 року під час чергової поїздки до Білорусі в прикордонному пункті пропуску “Нова Гута” під загрозою депортації та заборони в'їзду на білоруську територію співробітник КДБ Білорусі запропонував українцеві співпрацю, і він погодився, підписавши відповідні конфіденційні документи. Українець повинен був отримувати завдання і передавати зібрану інформацію в Білорусь під час особистих зустрічей зі співробітником КДБ в “Новій Гуті”.

Йшлося про збір розвідувальної інформації про автомобільний транспорт і особовий склад Державної прикордонної служби України та правоохоронних органів України, які перебувають на території Ріпкинського району Чернігівської області біля кордону з Білоруссю, а також інформації про місцевих жителів, які брали участь у проведенні антитерористичної операції на території Донецької і Луганської областей.

У жовтні 2017 року проти українця завели кримінальну справу за частиною 1 статті 111 Кримінального кодексу України - державна зрада. Цей злочин карається позбавленням волі на строк від 12 до 15 років.

Однак, оскільки українець добровільно звернувся в СБУ із заявою про свій зв'язок з представниками іноземної спецслужби, а також слідство не встановило збитків, завданих їм державним інтересам України, то його звільнили від кримінальної відповідальності.


 

ІА "Вголос": НОВИНИ