На цьому компанія наголошує у відповідній заяві.

«Ця ставка з господарюючим суб'єктом - аеропортом «Бориспіль» - не була погоджена на предмет економічної доцільності, обґрунтованості та недискримінації інших контрагентів аеропорту», - зазначають у повідомленні.

Разом з тим, у аеропорту кажуть, що для задоволення вимог Ryanair була свідомо зменшена ставка пасажирського збору з $ 17 до $ 13 для всіх авіакомпаній, що означало для нього недоотримання щорічно 360 млн грн. Ставка цього збору встановлюється Наказом міністерства інфраструктури:

«Без відповідної зміни отримання очікуваних Ryanair $7,5 за одного пасажира не могло відбутися».

У заяві наголошують, що «Бориспіль» змінив з урахуванням очікувань Ryanair норми публічної оферти, які встановили 80% знижку від базового пасажирського збору на нових напрямках польотів; також було закріплено напрямок «новий» для авіакомпанії протягом 6 місяців задля неможливості виникнення маніпуляцій між авіаперевізниками й намаганнями ними першими «зайняти» маршрут й отримати на ньому 80% знижку.

«Нами неодноразово висловлено позицію стосовно того, що аеропорт згоден на співінвестування в новий напрямок шляхом надання 80% знижки виключно у разі гарантії зі сторони авіакомпанії щодо нарощування пасажиропотоку на даному напрямку та збільшення географії польотів», - зазначають у заяві.

Саме за останнім пунктом від початку перемовного процесу зі сторони Ryanair відбувалося несприйняття аргументів аеропорту:

«Зокрема, ми наполягали і продовжуємо це робити, що польоти до Лондона не можуть підпадати під дію 80% знижки, оскільки за цим напрямком вже здійснюють польоти British Airlines та базовий перевізник аеропорту - МАУ. Окрім того, аеропорт не зможе зафіксувати збір для пасажирів авіакомпанії Ryanair на рівні $7,5, оскільки він залежить саме від забезпечення та нарощування пасажиропотоку на даному напрямку. Така позиція виявилася неприйнятною для представників лоукостера. Ми офіційно заявляємо про гарантії пасажиропотоку зі сторони авіакомпанії у розмірі 150 000 пасажирів, що складає 1,5% планового пасажиропотоку «Борисполя» у поточному році».

Як уже писав «Вголос», лоукостер Ryanair повідомив про вихід з України через недотримання раніше досягнутої угоди.

Разом з тим, глава Офісу із залучення та підтримки інвестицій при українському уряді Даніель Білак заявив, що Кабінет міністрів України повинен розібратися в ситуації з відмовою найбільшої європейської авіакомпанії Ryanair від запланованого входу в Україну через нібито порушення договору з боку державного підприємства «Міжнародний аеропорт «Бориспіль».

Також прем'єр Гройсман заявив про відновлення переговорів з Ryanair.

 

«Вголос»

ІА "Вголос": НОВИНИ