Про це повідомляє Deutsche Welle.

20-21 жовтня в Чехії пройдуть парламентські вибори. Прогнозується, що близько 30 відсотків голосів отримає центристська і популістська партія ANO, яку фінансує агрохімічний конгломерат Agrofert мільярдера і медіамагната Андрія Бабіша.

Бабіш є другою людиною в Чехії за розміром статків. Він обіцяє людям очистити систему. У своїх промовах він часто використовує грубі висловлювання, завдяки яким, здається, зміг достукатися до багатьох виборців: членів традиційних чеських партій він називає ідіотами, а журналістів – придурками.

Він нерідко опинявся в центрі скандалів. Його звинувачували у використанні ЗМІ, які він придбав у попередні роки, у нападах на своїх опонентів, а в червні цього року він був звільнений з посади міністра фінансів через фінансові зловживання. У цьому місяці чеського магната звинуватили в шахрайських діях з субсидіями Євросоюзу на суму два мільйони євро, також була заново відкрита справа за його співпраці з таємною поліцією за часів правління комуністів.

Прихильники Бабиша вважають, що таким чином «істеблішмент» намагається розправитися зі своїм опонентом. Сам Бабіш відкидає всі звинувачення. «Мене називають небезпекою для демократії, але «демократія», наскільки її розуміють традиційні партії, є корупцією», – говорить мільярдер в одному з останніх інтерв'ю.

Представники основних чеських партій запевняють, що не увійдуть в уряд під керівництвом прем'єра, який звинувачується у злочинах.

 

«Вголос»

ІА "Вголос": НОВИНИ