Про це вчора на брифінгу повідомили голова Мінекології України Остап Семерак, керівник Держагентства з питань зони відчуження Віталій Петрук і посол Франції в Україні Ізабель Дюмон, повідомляє «Сегодня».

За їх словами, за допомогою французьких експертів в Зоні відчуження проведено спеціальне дослідження, мета якого – оцінка доцільності будівництва сонячної електростанції на забруднених землях.

«У проведеної роботи є підсумок, але цей результат дуже обережний: будівництво сонячної електростанції можливе, – розповів Віталій Петрук. – Раніше все це було на рівні ідей з приставками «нам хочеться», «ми можемо». Зараз все це вже на папері, і для нас це результат. Нагадаю, що близько двох років тому була представлена ​​стратегія «Чорнобиль – це територія змін». Ми взялися за найбільш амбітну частина цього проекту – проект сонячної електростанції в зоні відчуження. Чітких термінів будівництва ще немає, але можна сказати, що це найближчі роки. Ми готові створювати умови і допомагати всім тим, хто захоче інвестувати».

На питання про те, чи буде саме Франція будувати електростанцію, Петрук відповів так:

«Ми сподіваємося на це. Реалізація такої ідеї – це проект міжнародно-технічної допомоги. Французи проявили ініціативу і профінансували проект. До речі, нове безпечне укриття над реактором будують якраз французькі компанії».

Незважаючи на те, що сама Чорнобильська зона відчуження досить велика (2600 кв. Км), Петрук каже, що цілком можливо, що нова станція буде побудована на території, прилеглій безпосередньо до ЧАЕС.

«Ми розуміємо, що північ Київської області не найкраще місце в Україні для розміщення сонячної електростанції. Але візьмемо Німеччину (одного зі світових лідерів з вироблення відновлюваної енергії, – ред.). Чорнобиль знаходиться на тій же паралелі, що й Мюнхен. Тільки Мюнхен – це південь Німеччини, а Чорнобиль – це північ України, тобто в плані географії у України є потенціал», – говорить Петрук.

Кліматолог Вазіра Мартазінова підтверджує, що Чорнобильська зона – далеко не найбільш сонячне місце в Україні.

«Для мене вибір місця для будівництва сонячної електростанції несподіваний, тому що це не самі сонячні наші території. В Україні в цьому плані перспективні південно-східні області», – сказала вона.

Підтверджують слова кліматолога і супутникові дані NASA: самі сонячні регіони України, окрім Криму, – це Одеська, Херсонська, Миколаївська і Донецька області. Київська область за кількістю сонячних днів перебуває в другій десятці областей країни.

 

«Вголос»

ІА "Вголос": НОВИНИ