Про це йдеться в сюжеті ТСН.

«Молодий хлопець юрист – обережно», «Обережно, вся родина бухгалтерів», «Бабка вередлива», «Петрівни куми», «Можна сказати неправду», «Пропускати, працівник податкової», - подібними допоміжними характеристиками пістрявіє перелік. У ньому в касту недоторканних виділені свахи та навіть коханки сантехніків та інших майстрів, а для тих, хто завдає клопоту комунальникам, не пошкодували навіть нецензурних характеристик. Співзасновник української групи інформаційної безпеки Сергій Дяченко, котрий і виявив документ, спершу навіть подумав, що це якийсь жарт. «Не чекав, що про людей можна писати з таким очевидним цинізмом», - зізнався він.

Однак подальше дослідження виявило, що документ, принаймні прізвища та адреси людей у ньому – правдиві. Всі офіційні дані збігаються з територією роботи жеку №50 міста Дніпро. У списку, який у вільному доступі опинився, найімовірніше, через необачність авторів, значиться аж шість тисяч квартир. Свою там знаходить і Ліля – про її батька написане слово, яке вголос соромно вимовити. «Я в шоці від цього», - зізнається вона. Знайшла себе у списку й інша перехожа – і навпроти її прізвища також не вельми приємна характеристика. «Навіть знаю чому: бо вимагали перерахунку квартплати», - каже вона.

Жек уже юридично не існує, бо нещодавно пройшов реорганізацію і тепер є складовою місцевого житлосервісу. Але більшість  співробітників  досі працюють, однак запевняють, що список раніше не бачили, і хто його автор їм невтямки. У бухгалтерії, на котру впали підозри, дверей журналістам не відчинили. А в житлово-комунальному департаменті міста встали на захист комунальників. «Я вважаю, що це фейк – повна нісенітниця та провокація», - твердить начальник цього департаменту Владислав Грицай.

Аргумент комунальників про недійсність списків знищує Сергій Дяченко – він має підтвердження того, що базу користуються досі, а останні зміни вносилися 9 лютого цього року. У несправжність документу не вірять і пожильці, бо в його нищівних характеристиках упізнають себе й сусідів. «Обережно, мужик у білих шкарпетках, 68-ма – тому що скрізь ходить і розповідає, що про них думає», - каже одна жителька району. Інша не приховує образи: «Скільки живемо в домі – жодної труби не змінено досі, а таке пишуть про нас».

Юристи ж пояснюють, що до відповідальності за такі списки нікого не притягнеш, але це привід розпочати розслідування. Усі дані, які після оприлюднення з мережі раптово зникли, зберіг Сергій Дяченко. І готовий надати їх правоохоронцям, якщо тих зацікавить ситуація або ж ображені мешканці позиватимуться до суду.

 

ІА "Вголос": НОВИНИ