Алла Кліщ, мати одного з дітей, які навчаються у цьому дитсадку, розповіла ТСН, що інцидент стався ще у вересні 2017 року. Після того поліція вела розслідування, однак, учора, 25 січня, справу закрили через «незнаходження достатніх підстав для кримінального провадження».

Жінка зазначила, що у вересні до дитячого садочка прийшов чоловік, який фотографував дітей. За словами керівництва закладу, він робив знімки нібито для «куточка настрою», який розташований у дитсадку, проте самі батьки на це згоди не давали, а дізналися про фотосесію лише згодом від малечі.

Після розповідей малюків батьки негайно звернулися до територіального відділу освіти та поліції, але там їх перескерували на консультацію, а потім вже до відділу молодіжної превенції.

«Там начальник нам сказав: «Дівчата, ну розумієте, що тут така справа, така слизька тема, спочатку треба сходити до кризового центру та протестувати діток, а потім коли психологи зроблять висновок, чи була загроза дітям, тоді вже будемо розслідувати». Ми тоді пішли до кризового центру, протестували діток. У неформальній бесіді психологи сказали: «О боже, це ненормальні фотографії, діти на них напружені, їм не подобається особа, яка їх фотографує». Вже в бесіді з психологом, діти почали розповідати, що фотограф пригощав їх солодощами, а також фотографував і на телефон», – зазначила Алла.

Через деякий час батькам сказали, що фото були зроблені для оформлення тематичних куточків та була усна домовленність з завідувачкою дитячого садка №221 Ольгою Сироваткою з фотографом Олександром.

Алла також зазначила, що керівництво відмовилося надати батькам контакти фотографа, тому що це «персональні дані», які не підлягають розголошенню.

Згодом батьки пішли до поліції та написали колективну заяву проти керівництва дитячого садка, фотографа і територіального відділу освіти. Після того їм зателефонували із ювенальної превенції та попросили прийти, послухати фотографа та його версію. На ділі ж батьків попросили забрати заяви, які вони написали у поліції. Батьки відмовились і більше ніхто їх не викликав.

До всього, завідувачка на усі заяви батьків «склала руки і сказала: «Так трапилось».

Мати дитини також наголосила, що рік тому була встановлена заборона присутності будь-кого в цій групі без попереднього знайомства з батьками та без представлення документів. На це в адміністрації дитсадка сказали: «Ну, забули, буває».

Взагалі інформація з приводу призначення фотографій щоразу змінювалося, спочатку батькам казали, що фотокартки були зроблені для тематичних куточків, потім для підбірки “один день з життя”, а потім фотограф сказав, що просто хотів їх продати.

За словами Алли, яка взяла у фотографа всі світлини та бачила їхній зміст, оголеними знімали лише дівчат. Загалом було сфотографовано близько 22 дітей, більшість з яких – дівчата.

Ірина Грядун, тимчасово в.о. завідувачки дитячого садка, розповіла журналістам, що фотограф приходив не вперше, а вся необхідна інформація, яку вимагали батьки, була озвучена на батьківських зборах.

За словами завідувачки, ці фото були зроблені не для продажу батькам. На запитання журналіста, скільки за це заплатили фотографу, після тривалої паузи, завідувачка сказала: «Ніскільки».

«Про які гроші може йтися, якщо фотограф просто прийшов фотографувати? За те, що він робить нам стенди, що він робить нам куточки настрою – йому ніхто нічого не платить. Це все на безоплатній основі, це нормально. Ці фотографії не продають. Це не альбом», – зауважила вона.

На запитання журналіста, чому на фото діти були роздягнуті, Ірина Грядун сказала, що того дня було дуже спекотно: «Якщо майже 30 градусів температура, як ви вважаєте? Ну спекотно було». За інформацією батьків та Гідрометцентру, того дня температура коливалася близько 14 градусів тепла.

На запитання журналістів, чи вважає Грядун такі фото некоректними та чи можна фотографувати дітей оголених без присутності батьків, вона відповіла: «В дітях я бачу дітей, я бачу дитячу безпосередність, я бачу дитячу фотографію. Ніякого злого наміру або іншого ... якщо людина намагається бачити позитив у всьому, а її занурюють у бруд, то я просто відмовляюся це розуміти».

ІА "Вголос": НОВИНИ