Мільйонеру пропонували придбати російські золоті копальні, повідомляє The Guardian з посиланням на документи, що опинилися в розпорядженні видання, передає Ракурс.uа.

«Британський бізнесмен, мільйонер Аарон Банкс, який фінансував кампанію Найджела Фаража за Brexit, неодноразово зустрічався з російськими дипломатами в посольстві в Лондоні напередодні референдуму», – йдеться в повідомленні. Витративши 12 млн фунтів стерлінгів на кампанію, Банкс став найбільшим донором в історії Британії. Сам він неодноразово заперечував, що зустрічався з чиновниками РФ, і відкидає всі припущення, що російські гроші відігравали значну роль при підготовці до Brexit.

Однак з'ясувалося, що зустріч керівників кампанії за вихід Британії з ЄС з росіянами все ж мала місце. Крім того, вони літали до Москви в лютому 2016 року. Лідери руху Leave. EU кілька разів зустрічалися з високопоставленими російськими чиновниками з листопада 2015 року по 2017 рік. Дві з цих зустрічей припали на тиждень, коли Leave. EU запустила свою офіційну кампанію.

Окрім того,  російський посол познайомив Бенкса з неназваним російським бізнесменом, який запропонував йому купити проект з видобутку золота вартістю в кілька мільярдів доларів. Це сталося на наступний день після старту кампанії Leave.EU. Зокрема, Бенксу запропонували вкласти гроші в придбання шести золотих копалень в Сибіру, щоб, об'єднавши їх в одне підприємство, в результаті отримати кілька мільярдів доларів доходу.

Видання зазначає, що на 12 червня заплановано засідання Комітету британського парламенту з питань культури, ЗМІ, спорту та цифрових технологій.

На ньому Банкс повинен відповісти, яку роль грала його кампанія Leave. EU у референдумі. «Він сказав, що одного разу зустрічав російського посла, тепер ми знаємо, що зустрічей було більше. Були поїздки в Москву, а ще нібито вигідні пропозиції бізнесу. Відбулися ці бізнес-операції? Чи були ці кошти використані при політичній агітації? Я думаю, що це все важливі питання, і я думаю, що люди хочуть знати відповідь», — заявив голова комітету Даміан Коллінз. Додамо, що мільйонер одружений на росіянці Катерині Падериній.

 

ІА "Вголос": НОВИНИ