Це випливає із заяви першого заступника начальника Головного управління оборонного та мобілізаційного планування Генерального штабу Збройних сил України, генерал-майора Володимира Талалая, яку оприлюднив «Укрінформ».

«За чинним законодавством, в умовах, коли в державі оголошено мобілізацію, військовозобов'язані не мають права залишати місце проживання без дозволу відповідного районного військового комісара. Тому питання оформлення такого дозволу оформляється у формі відповідної довідки», – заявив він.

«Військовозобов'язаний, який в умовах, коли в державі проводять мобілізацію, має намір покинути місце проживання і виїхати за межі адміністративного району, повинен про це повідомити районного військового комісара й отримати дозвіл... Це не обов'язково виїзд за межі державного кордону. Навіть переміщуючись по території держави», – додав генерал.

Таким чином, повідомили в Генштабі, довідку з військкомату потрібно мати і під час тимчасового переміщення за межі адмінрайонів упродовж мобілізаційного періоду: «Тому що він (військовозобов'язаний – ред.) може бути необхідний для комплектування військ. Якщо в ньому немає потреби, йому видають довідку, і він з нею переміщується».

Відзначимо, що, згідно із Законом «Про мобілізацію», будь-які обмеження під час мобілізації може бути введено лише окремим законом. 

Запровадження обмежень на виїзд за кордон 31 січня анонсував міністр оборони Степан Полторак. У прес-службі Міністерства оборони пояснили, що йдеться тільки про проект рішення, його ще доробляють і рано прогнозувати, коли ухвалять. 

При цьому юристи наголошують, що законодавством передбачено обмеження на зміну місця проживання, але не пересування.

«Відповідно до частини 6 статті 22 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» передбачено, що громадянам, які перебувають на військовому обліку, з моменту оголошення мобілізації заборонено змінювати місце проживання без дозволу посадової особи, визначеної в частині 3 цієї статті, якими є, зокрема, керівники органів, де вони перебувають на обліку», – заявляє юридичне бюро «Претор Партнерс». 

«Щодо заборони виїзду за кордон, то така заборона (обмеження на виїзд), згідно з чинним в Україні законодавством, може бути на підставі відповідного рішення суду, рішення слідчого судді, постанови слідчого або прокурора про оголошення особи в розшук відповідно до Кримінального процесуального кодексу України», – наголошують юристи.

«З огляду на зазначене, особи, які підлягають мобілізації, можуть вільно перетнути державний кордон за умови, що проти них немає рішення суду про заборону (обмеження) виїзду за кордон чи відповідного рішення правоохоронних органів у рамках кримінального провадження. 
Водночас слід зазначити: якщо особі вже вручено повістку і вона розписалася про її отримання, знає час і дату з’явлення до військкомату чи пункту збору та не з’явиться у визначений термін, це розглядатимуть як ухилення від призову за мобілізацією», додають правники. 

ІА "Вголос": НОВИНИ