Росіяни воюють на стороні президента Сирії Башара Асада. 7 лютого колона «вагнерівців» влаштувала авантюрну вилазку – щоб протестувати реакцію коаліційних сил на чолі зі США на входження до нейтральної зони. США це не сподобалося – і вони завдали ударів по цій колоні поблизу міста Дейр-ель-Зор, унаслідок яких і було поранено та вбито три сотні росіян. Про це пише Reuters із посиланням на власні джерела, інформує ТСН.

Зокрема, військовий лікар у Росії повідомив про майже 100 вбитих росіян. Джерело, пов'язане з «Вагнером», зазначило, що загиблих – більше 80, поранених – ще близько 200. Джерела у Міноборони США також повідомили про 100 вбитих з боку «прихильників президента Сирії Башара Асада».

Поранених доправили до Росії. П'ять джерел стверджують, що найманців розмістили в чотирьох військових госпіталях Міноборони РФ, зокрема у Москві та Санкт-Петербурзі.

Військовий лікар, який працює в московському військовому госпіталі та безпосередньо займався лікуванням привезених із Сирії поранених, заявив, що від моменту суботнього вечора в його лікарні було понад 50 таких пацієнтів, з яких близько 30% були серйозно поранені.

Говорити про кількість поранених лікарю заборонили. Тому інформацію він надав на умовах анонімності. Каже, що впродовж минулої п'ятниці та ранку понеділка до Москви прилетіли щонайменше три спеціально обладнані військові вантажні літаки з пораненими. Кожен літак може вмістити по два-три пацієнти інтенсивної терапії та кілька десятків осіб із легшими травмами.

Військовий лікар зазначив, що його колега, який літав до Сирії, розповів, що там одночасно було вбито майже 100 осіб і ще 200 – поранені. Більшість із них – найманці-росіяни приватного загону «Вагнер».

Лідер місцевого відділу воєнізованої козацької організації, що має зв'язки з російськими військовими підрядниками («Вагнер»), Євген Шабаєв заявив, що в середу відвідав знайомих, які були поранені в Сирії й нині перебувають у Центральній лікарні Міністерства оборони в Хімках на околиці Москви. Поранені знайомі розповіли йому, що їхня колона біля міста Дейр-ель-Зор налічувала близько 550 осіб. Із них уціліли близько 200 осіб. Решта – мертві чи поранені.

Шабаєв сказав, що в палаті, в якій він був, лежать вісім поранених у Сирії чоловіків. В інших палатах – їх ще більше.

«Якщо ви щось розумієте щодо військових дій і бойових травм, тоді ви можете собі уявити, що там відбувається. Тобто, в госпіталі постійні крики, крики. Це тяжка сцена», – сказав Шабаєв.

Джерело, пов'язане із загоном «Вагнер», сказало, що в тілах багатьох поранених – осколки, яких не видно на рентгенівських знімках, а це ускладнює лікування.

«Прогноз для більшості поранених похмурий», – сказало джерело.

Тим часом офіційний Кремль всіляко заперечує значні втрати в Сирії. Речниця МЗС РФ Марія Захарова переконує, що насправді може йтися про п'ять убитих росіян під час удару військ коаліції на чолі зі США.

«Матеріали щодо загибелі десятків та сотень російських громадян – це класична дезінформація. Ні 400, ні 200, ні 100 і не 10 (вбитих) – за попередніми даними, в результаті бойового зіткнення, причини якого зараз з'ясовуються, може йтися про п'ятьох осіб, ймовірно, громадян Росії. Є і постраждалі, але все це потребує перевірки, зокрема, громадянства – чи є усі вони громадянами Росії чи інших країн», – сказала Захарова.

У Міністерстві оборони Росії також мовчать про кількість вбитих та поранених.

Reuters пише, що ліквідація в Сирії росіян є наймасовішим знищенням найманців в єдиному бою за останні роки. Видання нагадує про ліквідацію майже сотні російських найманців 2014 року на Донбасі в Україні (скоріше за все, мається на увазі бій за Донецький аеропорт). Москва завжди заперечує присутніх російських військових на Донбасі та ніколи не називала цифру жертв. 

 

«Вголос»

ІА "Вголос": НОВИНИ