[media=145441,145442,145443,145444,145445] 

Десятки тисяч людей вийшли в неділю, 21 січня, на масову акцію протесту в найбільшому місті на півночі Греції – Салоніках. Учасники акції виступали проти вживання назви «Македонія» щодо Колишньої Югославської Республіки Македонія. Поліція оцінила кількість учасників у 40 тисяч, організатори заявляють про 300 тисяч, повідомляє ТСН за даними агенції dpa.

Це перший великий протест у Греції після того, як Афіни та Скоп'є раніше цього місяця домовилися поновити зусилля, спрямовані на врегулювання 25-річної суперечки. Акцію організували націоналістичні сили, а учасників звезли автобусами з багатьох регіонів країни. Натомість провідні політичні сили, мер Салонік та навіть представники церкви не радили брати в ній участь. Наступного тижня плануються інші протести на півночі країни.

Нагадаємо, Греція вважає, що Македонія «вкрала» назву в однієї з північних грецьких провінцій, до якої також належить місто Салоніки, і тому блокує діалог щодо вступу країни до НАТО та ЄС.

Суперечка триває з 1991 року, коли Македонія, яка має два мільйони населення, проголосила незалежність. До цього в складі Югославії вона мала назву Соціалістична Республіка Македонія, що не викликало спротиву з боку Греції.

 

«Вголос»

ІА "Вголос": НОВИНИ