Документом вносяться зміни до урядових постанов від 16 вересня 2015 р. № 703 та від 12 липня 2017 р. № 522  були підготовлені Міністерством фінансів, передають Наші гроші.

В пояснювальній записці вказано, що в бюджеті на поточний рік передбачено 7,54 млрд грн на виплату боргів за рішеннями судів, в тому числі, за рішеннями Європейського суду з прав людини, які були прийняті проти держави Україна.

Борги заплановано погасити казначейськими векселями зі строком обігу до семи років з відстроченням платежів на один рік і ставкою 9,3 відсотка річних.

Векселедержателі зможуть використовувати векселі для погашення кредиторської заборгованості, продавати їх юридичним або фізичним резидентам України, розраховуватися в банках, а також використовувати як заставу виконання зобов’язань перед резидентами або інше.

Нагадаємо, в кінці 2017 року Мінюст заявив, що повністю погасив борги за рішеннями ЄСПЛ перед фізичними особами. Натомість, міністерстві відмовилися назвати фізичні та юридичні особи, яким в 2014-2017 роках були сплачені 1,5 млрд грн за рішення Євросуду.

Запустити схему з виплати боргів по рішенню ЄСПЛ Кабмін планував ще в 2015 року, але її впровадження декілька разів переносили. З 2015 року сума боргу в векселях залишалася незмінною, натомість відсоткова ставка зросла втричі.

ІА "Вголос": НОВИНИ