Повідомляє кореспондент «Вголосу».

У заходах взяли участь жителі сіл Голубиця та Жарків, священики, громадськість та голова Об’єднання українок «Яворина» Ірина Сех.  

«Ми приходимо щороку на це святе місце, щоб пом’янути загиблих в ті страшні для нашого краю часи. Від рук окупантів гинули передусім найкращі, найосвіченіші, найсвідоміші. І наша громада сподівається, що до нас приєднаються й представники польського народу, які приїжджають сюди щороку, але, на жаль, оминають цей хрест», - каже голова Голубицької сільської ради Любов Крутяк.

За словами історика, дослідника українсько-польських відносин Романа Грицьківа, в історії з Гутою Пеняцькою є дуже багато суперечливих моментів, не до кінця вивчених фактів.

«Наразі не можливо зробити фахових висновків, бо польська сторона пропагує свою правду, сама вирішує, хто злочинці, за що треба карати і т.д. На жаль, об’єктивна дискусія між польськими та українськими істориками зараз не можлива через політичну кон’юнктуру.

Місцева громада, яка прийшла нині помолитися на місце Гути Пеняцької, засвідчила, що категорично не може сприйняти ідею, яку поширює польська сторона, що це начебто українці знищили поляків, що місцеве польське населення стало жертвами дивізії «Галичина», ОУН та УПА, і навіть місцевих українців», - вважає Роман Грицьків.

На думку історика, Україна не може забороняти поляками приїжджати і проводити свої заходи, але необхідно встановити чіткі законодавчі рамки, за які вони не мають права переходити. «Зокрема, українська влада мала би встановити перелік осіб, які розпалюють міжнаціональну  ворожнечу і є небажаними на території України», - зазначає Роман Грицьків.

Як відомо, 2005 року на місці, де колись було село Гута Пеняцька, відбулось відкриття реконструйованого пам'ятника, на якому вказано, що в селі були закатовані понад тисяча поляків. Польська сторона публічно звинуватила у вбивстві мешканців села дивізію «Галичина» та учасників українського визвольного руху. До сьогодні жодних досліджень, розкопок в тій місцевості не проводилося, немає підтверджень про кількість загиблих ті їх національність. Усі відомі документи свідчать про численні порушення чинного законодавства з боку органів влади України, причетних до встановлення надмогильного пам'ятника мешканцям Гути Пеняцької.   

У 2009 році поблизу було встановлено пам’ятник українським жертвам окупаційних режимів. Серед  жорстоко замучених польськими бойовиками на початку сорокових років минулого століття в околицях села Гута Пеняцька - директор Ясенівської школи Іван Ваврів та його дружина Софія, священик Мартин Болюта, родина Сікаторських та ще десятки свідомих українців.

Також у 2010 році неподалік від польського монументу було встановлено інформаційний стенд, у якому двома мовами ‒ українською та англійською ‒ повідомлялося про те, що насправді сталося 1944 року в Гуті Пеняцькій.

«У період Другої світової війни село Гута Пеняцька було одним з найбільших центрів базування польських бойовиків та більшовицьких диверсійних з'єднань на Галичині, які спільно тероризували навколишні українські села. 28 лютого 1944 року німецька окупаційна влада провела військову операцію з ліквідації польсько-більшовицького загону. Село зазнало руйнування. На початку 80-х років радянсько-польська пропаганда поширила неправдиву версію про знищення села дивізією СС «Галичина» та вояками ОУН-УПА. Ця версія активно поширюється і сьогодні у Республіці Польща з метою дискредитації українського національно-визвольного руху та приховування злочинів окупаційної політики Польщі на західноукраїнських землях. Питання кількості мирних жертв ‒ поляків та українців, які проживали у Гуті Пеняцькій, є невивченим. На місці встановленого пам'ятника немає захоронень ‒ пам'ятник встановлено в 2005 році незаконно», - було зазначено на стенді.

Як писав  «Вголос», 25 лютого представники президента Польщі та уряду поїдуть на відзначення 74 роковин трагедії села Гута Пеняцька Бродівського району Львівської області, щоб вшанувати «жертв УПА».

Нагадаємо, що історик Остап Козак зазначив, що поляки встановили свій пам’ятник в Гуті Пеняцькій незаконно.

У лютому 2017 р. цей пам’ятник було підірвано, а згодом відновлено коштами української громади.

Одиночний пікет під час жалобних урочистостей в Гуті Пеняцькій у 2017 р., проти руйнування українських могил у Польщі, влаштував львівський історик, «свободівець» Михайло Галущак, після чого був заарештований поліцією.

Володимир В'ятрович зазначив, що у Польщі вандали за три роки осквернили15 українських місць пам'яті.

ІА "Вголос": НОВИНИ