Про це повідомив віце-президент Української асоціації водоканалів Ольга Бабій в ефірі Громадського радіо.

Вона зазначила, що така ситуація по інших містах. Запасів хлору залишилося на 17-20 днів. Бабій також додала, що єдиний виробник необхідної сировини «ДніпроАзот» зупинився на технологічні ремонті роботи близько двох місяців тому, а потім просто не вийшов на виробництво.

Вона зауважила, що водоканали шукають альтернативні джерела імпорту на випадок, якщо «ДніпроАзот» до вівторка не продовжить роботу.

«Вже прийшли певні постачання з Румунії, ми ведемо перемовини з Польщею. Братислава підтвердила нам можливість відвантаження. Тобто ми шукаємо альтернативу, щоб найближчі два тижні перерозподілити свої внутрішні залишки хлору між нашими компаніями, позичити один одному, а потім перейти на імпорт», – відзначила вона.

Ольга Бабій пояснила, що компанія «ДніпроАзот», яка спеціалізувалася на виробництві добрив, соляної кислоти та хлору, припинила виробництво через підвищену ціну на газ.

«Тепер, щоб запустити виробництво хлору, всі виробничі та адміністративні витрати їм доведеться покласти на виробництво хлору. Відповідно, через це хлор має здорожчати в три рази. Якщо середньо ринкова ціна однієї тони рідкого хлору була 17-20 тисяч гривень, то зараз вона буде йти в розрізі від 42 до 56 тисяч гривень в залежності від логістики», – зазначила Бабій.

Наразі «ДніпроАзот» звернулися до антимонопольного комітету, з ціновим питанням. Антимонопольний комітет має розглянути заяву «ДніпроАзот» і дати на неї висновок.

Додамо, що через брак хлору в Україні можуть припинити виробництво такі компанії, як Coca Cola, Pepsi Cola, Carlsberg та інші підприємства.

 

«Вголос»

ІА "Вголос": НОВИНИ