[media=137927,137928] 

Показ відбувається у межах VIII Міжнародного Фестивалю Бруно Шульца, пише День.

Бруно Шульц (1892, Дрогобич – 1942, Дрогобич) – польський письменник та художник єврейського походження. Писав польською. Найвідоміші твори – «Цинамонові крамниці» та «Санаторій під клепсидрою».

Критики порівнюють літературний доробок Шульца з творчістю Марселя Пруса та Франца Кафки.

На жаль, більшість художніх робіт та рукописів Шульца втрачена. Невідоме навіть місце його поховання.

Найбільша збірка рукописів, рисунків, графік та листів світової слави дрогобиччанина зберігається у Варшавському музеї літератури. Кілька рисунків є у фондах Львівської галереї мистецтв.  

Виставка «Бруно Шульц серед митців свого часу» у Львівській картинній галереї відбувається під патронатом Генерального консула Республіки Польща у Львові Рафала Вольського.

Куратори показу – Наталія Філевич та Ґжеґож Юзефчук.

«У нас в галереї є чотири каталоги прижиттєвих виставок Бруно Шульца – 1922, 1930, 1935 і 1940 років, – розповіла на відкритті експозиції завідувачка сектору фондів ЛНГМ Наталія Філевич.  – І мені стало цікаво, які ж художники виставлялися разом із ним на всіх цих виставках? З'ясувалося, що роботи  всіх цих майстрів є у наших фондах. От, власне, ми їх, ці твори, й демонструємо».

В експозиції – картини, графічні роботи і малюнки 35 митців, і це, зокрема, Ксаверій Дуніковський, Стефанія Ґебус-Баранецька, Олена Кульчицька, Ярослава Музика, Анджей Пронашко, Казімєж Сіхульський, Леопольд Левицький, Марґіт Сельська-Райх, Войцех Вайс, Леон Вичулковський, Станіслав Виспянський, Михайло Осінчук, Роман Сельський та Іван Труш.

Серед представленого на огляд публіки – й три оригінали авторства Бруно Шульца.

«Це людина, творчість і пам’ять про яку об’єднує представників майже з усіх країн світу, – зазначив консул РП Рафал Вольський. – І це неймовірно важливий елемент суспільної пам’яті про минуле нашої частини Європи, про світ початку ХХ століття, який уже зник і вже ніколи не повернеться, але, на щастя, залишив багато пам’яток».

Дізнатися, як Бруно Шульц своєю творчістю об’єднував світ, встигнуть всі охочі – виставка у Картинній галереї буде чинна до останнього календарного дня літа.

У Дрогобичі 1 червня відкриється Фестиваль Бруно Шульца. Організатори фесту, і це Полоністичний науково-інформаційний центр ім. Ігоря Менька Дрогобицького педагогічного університету ім. Івана Франка/Благодійний Фонд «Музей та Фестиваль Бруно Шульца» у Дрогобичі і Товариство «Фестиваль Бруно Шульца» в Любліні, обіцяють понад 100 подій (наукових, літературних, музичних, театральних, виставкових) і гостей зі 17 країн.

ІА "Вголос": НОВИНИ