Як повідомляє DW, операція пройшла в Барселоні, Таррагоні і Жироні.

В операції брали участь понад 500 співробітників поліції. Крім того, проведені 50 обшуків, вилучено документи з адміністративних установ.

Серед затриманих - колишні високопоставлені діячі каталонської адміністрації, мери міст, колишні і діючі депутати місцевого парламенту.

Затриманих звинувачують у як використання службового становища в злочинних цілях, нецільовому використанні державних фондів і підробці фінансових документів.

В управлінні інформації Національної поліції Іспанії розповіли, що сепаратисти, які перебували при владі в Каталонії до листопада 2017 року, могли незаконно вивести з регіонального бюджету від 2 до 17 мільйонів євро. Ці гроші були виділені іспанським бюджетом на потреби «міжнародного співробітництва» регіону, в основному на допомогу країнам, що розвиваються.

Однак, за даними поліції, кошти незаконно використовувалися для оплати так званого «процесу відділення» Каталонії від Іспанії: пропагандистських кампаній як в самій Каталонії, так і за її межами, діяльності організацій, які виступають за відділення регіону від Іспанії.

Є підозри, що частина грошей була витрачена на створення зарубіжної інфраструктури сепаратистів, яка дозволяє тепер деяким колишнім регіональним чиновникам і політикам переховуватися за межами країни від іспанської юстиції.

Крім того, як вважає поліція, частина коштів могла бути використана корумпованими каталонськими діячами на особисті потреби.

ІА "Вголос": НОВИНИ