У Каталонії розпочався загальнонаціональний страйк, скликаний профспілками, через ситуацію щодо референдуму про відокремлення регіону від Іспанії.

Як повідомляє El Pais, у зв'язку із страйком буде здійснюватися мінімальне обслуговування пасажирів у години пік (з 6:30 до 9:30 і з 17:00 до 20:00) в метро, автобусами та залізницею, – пишуть Українські новини.

Повідомляється, що сьогодні вранці в Барселоні і Реусі тисячі людей прийшли до кількох поліцейських дільниць, протестуючи проти дій поліції під час референдуму, де постраждали майже 850 осіб. Крім того, у зв'язку із страйком каталонці почали блокувати дороги. За останні дні було заблоковано вже 12 доріг.

Як писав «Вголос», до страйку в Каталонії приєдналась «Барселона», скасувавши всі тренування.

Нагадаємо, 1 жовтня в Каталонії відбувся референдум щодо незалежності, який вважають незаконним. Голосування почалося близько 09:00 на тлі зіткнень з поліцією. Правоохоронці блокували виборчі дільниці, однак лідеру Каталонії Карлесу Пучдемону вдалося проголосувати.

Згодом поліція влаштувала стрілянину гумовими кулями. Також поліція Каталонії повідомляє про трьох загиблих.

Каталонський уряд заявив, що у волевиявленні взяли участь понад 2 мільйони осіб (населення регіону становить понад 7 мільйонів, а право голосу мають понад 5 мільйонів), 90% з яких підтримали незалежність. Результати референдуму планують відправити до парламенту протягом найближчих днів.

Іспанський уряд відмовився визнати референдум у Каталонії. Низка європейських лідерів закликали зупинити насильство на каталонських вулицях і повернутися до діалогу.

 

«Вголос»

ІА "Вголос": НОВИНИ