[media=136470,136471,136472] 

Зокрема, в найбільшому місті Алмати і столиці Астані поліція пообгороджувала заявлені місця акцій і обшуковувала й допитувала всіх, хто намагався пройти всередину. За повідомленнями, в обох містах при цьому затримали не менш ніж по десять людей, інформує «Радіо Свобода».

Про затримання повідомляють і в інших містах – Оралі в Західному Казахстані (там більш ніж на шість годин затримували і кореспондента Радіо Азаттик – казахстанської служби «Радіо Свобода»), Шимкенті на півдні тощо.

Загальне число затриманих наразі не відоме.

Акції скликав через соцмережі опозиційний рух «Демократичний вибір Казахстану», діяльність якого у країні заборонена, з заявленою метою домогтися від влади безплатної освіти для всієї молоді країни. Правоохоронці попереджали людей не брати участі в цих акціях, десятки активістів у різних містах країни викликали попередніми днями до поліції на застережні бесіди.

«Демократичний вибір Казахстану» – проект опозиціонера-вигнанця Мухтара Аблязова, який 2009 року втік із Казахстану, коли казахстанська влада відібрала в нього контроль над його банком, і відтоді живе у країнах Європейського союзу. У травні суд у Казахстані визнав цей рух «екстремістською організацією» і заборонив його.

Мухтара Аблязова, олігарха і опозиціонера до влади президента Нурсултана Назарбаєва, колишнього міністра енергетики і колишнього керівника найбільшого комерційного банку Казахстану, «БТА Банку», звинувачували в Казахстані в розкраданні понад шести мільярдів доларів, пізніше додали й звинувачення у створенні організованого злочинного співтовариства. Крім того, і в Україні і Росії проти нього висунули схожі фінансові звинувачення в розтратах у місцевих дочірніх банках «БТА Банку». Він заперечує звинувачення на свою адресу і називає їх політично мотивованими.

ІА "Вголос": НОВИНИ