Коли йдеш сірими вузькими коридорами кельнської в'язниці в районі Оссендорф, то навіть подумати не можеш, що і тут відзначають карнавал, пише DW.

«Ми вшістнадцяте святкуємо карнавал, починаючи з 2000 року. Спочатку один раз на два роки, а потім щорічно – у переддень «бабиного четверга» (Weiberfastnacht). Кельн – особливе місто. Ніде більше в Німеччині карнавал у в'язницях не святкують», – не без гордості пояснює Вольфґанґ Безель (Wolfgang Bösel), який займається організацією вільного часу засуджених.

«Звичайно, атмосфера не така, як під час карнавалу на свободі, за межами стін в'язниці, але ми щорічно привозимо сюди багато карнавальних груп, які своїми запальними піснями швидко змушують жінок танцювати», – розповідає Мартіна Крац (Martina Kratz), менеджер з проектів карнавального комітету, постійний ведучий карнавальних вечірок в жіночій в'язниці Кельна.

Утім, ніхто з 130-ти засуджених жінок під час веселої карнавальної вечірки не має змоги підняти келих пива за своє звільнення. Тут пива просто нема!

Алкоголь у стінах в'язниці суворо заборонений. Більше того, в актовій залі немає жодних напоїв, навіть мінеральної води. Артисти і гості вечірки змушені залишати свої смартфони за межами закладу, а спілкуватися з ув'язненими жінками вони можуть лише у присутності співробітників в'язниці.

Замість карнавальних костюмів на обличчях багатьох з них були намальовані червоні сердечка, котячі вуса, а на капелюхах красувалися заячі або ведмежі вуха. Вони з задоволенням позували перед камерами і розповідали про себе.

Карнавальна вечірка в цій в'язниці – не щось нове. Тут навіть є своє агентство з організації вільного часу Kölner Freizeit-Treff, яким ось уже 28 років керує Вольфґанґ Безель.

Можливо, родичам і жертвам злочинців концерти відомих артистів або карнавальні вечірки в стінах в'язниць можуть здатися щонайменше дивними. Однак, як наголошує Вольфґанґ Безель, такі заходи сприяють ресоціалізації ув'язнених. 

ІА "Вголос": НОВИНИ