На цьому наголосив очільник НАК «Нафтогаз України» Андрій Коболєв, передає ЕП.

«Щоб вилучити цю нафту, пан Гавриленко (глава Укртранснафти Микола Гавриленко - ЕП) запропонував конкретний план дій, ми його погодили. За цим планом були зроблені певні кроки - компанія виграла ряд судів. Розраховуємо, що після досягнення домовленості щодо вартості зберігання ми зможемо закрити і цю проблему», - зазначив Коболєв.

Разом з тим, за словами глави «Нафтогазу», було проведено щонайменше дві виїзні перевірки на заводи, які підтвердили наявність нафти в потрібній кількості, але в дещо іншій якості.

«Це може означати, що або нафту в процесі зберігання змішувалася з чимось іншим, або вона змінила якість за час зберігання, або вона була залита в резервуари, які містили щось іншої якості», - каже посадовець.

«Відхилення від якості було зафіксовано. Як отримати компенсацію за різницю в якості, Гавриленко збирається визначити до кінця року. Ми вважаємо, що оптимальним є грошова компенсація за цю нафту», - наголошує Коболєв.

На питання про те, скільки коштує зазначена нафта, глава НАК відповів: «За ринковою вартістю нафти. Це і є завдання Гавриленка».

«Забирати неякісну нафту я не бачу сенсу - вона нам не потрібна. Йдеться про понад 380 тис тонн», - підсумував Коболєв.

Як відомо, у травні 2014 року «Укртранснафта», якою тоді керував менеджер Ігоря Коломойського Олександ Лазорко, за своєю ініціативою викачала з магістральних нафтопроводів 675 тисяч тонн технологічної нафти. У 2014 році керівництво «Укртранснафти» уклало зі структурами Коломойського договори про безоплатне зберігання технічної нафти терміном на рік, однак невдовзі був підписаний додаток до угоди, який скоротив цей термін до 90 днів. На трьох НПЗ - Кременчуцькому, Надвірнянському і Дрогобицькому - зберігалося 380 тисяч тонн державної нафти. ЗМІ повідомляли, що за вказану нафту Україна щодня повинна платити Коломойському 2,5 млн гривень.

ІА "Вголос": НОВИНИ