Про це повідомляє Інтерфакс.

Головний розвідник США сказав, що «не радив» президенту зустрічатися з Путіним «тет-а-тет», оскільки ця зустріч «викликала занепокоєння» представників служб безпеки, оскільки «запис бесіди не проводився», і присутні тільки два перекладачі.

Однак президент не прислухався до його поради, сказав глава розвідслужби, зазначивши, що не має інформації щодо конкретного змісту бесіди лідерів двох країн.

При цьому Коутс не виключив, що запис розмови був зроблений російською стороною.

У відповідь на питання про те, чи можливо, що бесіда була «таємно» записана Росією, Коутс сказав: «Такий ризик завжди присутній».

Держсекретар США Майк Помпео напередодні висловив сумнів, що стенограми переговорів Трампа з Путіним в Гельсінкі і лідером КНДР Кім Чен Ином в Сінгапурі будуть поширені.

Питання ведучого виникло у зв'язку з вимогою деяких американських конгресменів-демократів викликати для допиту перекладача Трампа, який працював на його переговорах з Путіним у двосторонньому форматі з побоювань, що під час зустрічі Трамп пішов на «змову» з Росією, що порушує інтереси Сполучених Штатів.

Так, лідер демократичної меншості в сенаті Чак Шумер заявив: «Абсолютно дивно, що ніхто не знає, що було сказано (на переговорах). Ми – демократична країна. Якщо президент укладає угоди з одним з наших головних, якщо не з нашим головним противником, його кабінет має знати про це, як і американський народ».

Республіканці в Комітеті з розвідки палати представників Конгресу заблокували вимогу стосовно допиту перекладача. Білий дім і Держдепартамент також заявили, що будуть рішуче противитися виклику перекладача для допиту і публікації стенограми.

Нагадаємо, 15 липня президент США Дональд Трамп прибув до Гельсінкі (Фінляндія) на зустріч з президентом Росії Володимиром Путіним. Разом із собою він привіз велику делегацію.

Згодом США оприлюднили графік зустрічі Трампа із Путіним.

Вчора, 15 липня, у Гельсінкі відбулись протести. Понад півтори тисячі людей протестували проти приїзду Трампа.

Як писав «Вголос», в інтерв'ю телеканалу CBS президент США Дональд Трамп розповів, що має невисокі очікування від зустрічі із президентом Росії Володимиром Путіним, яка відбудеться 16 липня у столиці Фінляндії Гельсінкі.

Трамп також вважає, що стосунки з Російською Федерацією зіпсувалися через дурість США.

 

«Вголос»

ІА "Вголос": НОВИНИ